Федерација/БиХ

Додик у Дугој Њиви: Без операције „Коридор“ можда не би било Републике Српске

„КОРИДОР ТЕРМИНОЛОШКИ ЗНАЧИ ПРОЛАЗАК КРОЗ ТУЂУ ТЕРИТОРИЈУ, АЛИ ЈЕ ОВО – СРПСКА“
  • Српски члан Предсједништва БиХ Милорад ДОДИК: Акцију пробијања Коридора треба и даље и што више обиљежавати код православног манастира у Дугој Њиви, гдје ће бити велики конак и мјесто доласка младих генерација

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Дугој Њиви код Модриче да је датум када је реализована операција „Коридор“ важан у историји српског народа и да се сврстава у најважније догађаје националног ослобођења.

„То је датум који је дефинисао национално ослобођење и државне обрисе Републике Српске. Коридор је интегрисао и објединио западни и источни дио Српске и никад није био прекинут током рата, иако су постојали бројни атаци да се прекине та жила куцавица која је повезивала дијелове Српске са Србијом“, изјавио је Додик новинарима.

Он је нагласио да је веома важно да се Срби окупљају у Дугој Њиви и подсјећају на храбру одлуку о пробијању коридора коју је у условима међународних санкција донијело тадашње политичко руководство Републике Српске и Војске Републике Српске.

„Тада је постојала забрана летова и немогућност да се за бебе у Бањалуци допреми кисеоник који им је значио живот… Чак ни смрт 12 беба није пробудила савјест великих који одлучују о томе на нивоу УН. И једина логика је била да се пробије коридор живота и интегришу поменути простори“, рекао је Додик.

Он је навео да коридор, терминолошки, значи пролазак кроз туђу територију, али ово је српска територија, па само симболично остаје назив коридор.

„Дакле, ово је интегрални дио Српске и захвалност иде свим учесницима и планерима ове акције без које можда не би било ни Српске“, истакао је Додик.

Он је поновио да акцију пробијања коридора и даље и што више треба обиљежавати код православног манастира у Дугој Њиви, гдје ће бити велики конак и мјесто доласка младих генерација.

Српски члан Предсједништва БиХ посебно је захвалио свима који сваке године долазе из Добоја пјешке на дан обиљежавања пробоја коридора, чиме, како је истакао симболично одају признање страдалим српским борцима у овој великој акцији.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар