Федерација/БиХ

Додик: У Санкт-Петербургу сам јер мислим да је то добро за Српску и наш народ

СРПСКИ ЧЛАН ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ 16. ЈУНА СРЕЋЕ СЕ СА ЛАВРОВОМ И ШЕФОМ „ГАЗПРОМА“ МИЛЕРОМ
  • Уочи разговора са Владимиром Путином (17. јуна) рекао: „Данас сам прозиван неколико пута, неки су ме питали откуд ја ту, зашто сам ту. Ја сам ту напросто јер је то моја воља и јер мислим да је то добро за Републику Српску и наш народ. Важно је да будемо овдје и покажемо наше припадање вриједностима које су везане за економију и економску стабилност и то је све што желимо и другима“
  • „Желим да ојачам наше договоре (са Русијом) од раније, да они имају подршку сада и у оваквим условима и да видимо који су модалитети да можемо да их реализујемо. Они су искључиво, да не буде неких спекулација у вези са изградњом гасовода, двије електране на гас, договор око изградње соларних панела и електричне енергије на бази тога“
  • „Ово (у Украјини) није сукоб у који смо ми уплетени и не треба да имамо никакве консеквенце. Не желимо да будемо ни на једној страни свега тога, а некима то није довољно него би а приори да се сврставамо. Нас нико није питао када је то почињало, нити нас треба питати сада када траје“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик борави у Санкт Петербургу гдје ће учествовати на Међународном економском форуму.

Милорад Додик изјавио је да ће се сутра у Санкт Петербургу састати са министром иностраних послова Русије Сергејем Лавровом и генералним директором „Гаспрома“ Алексејем Милером. Он је навео да ће се у петак, 17. јуна, поподне у Санкт Петербургу састати са руским предсједником Владимиром Путином.

Он је нагласио да је сарадња императив, без потребе да било коме даје објашњења о томе.

„Данас сам прозиван неколико пута, неки су ме питали откуд ја ту, зашто сам ту. Ја сам ту напросто јер је то моја воља и јер мислим да је то добро за Републику Српску и наш народ. Важно је да будемо овдје и покажемо наше припадање вриједностима које су везане за економију и економску стабилност и то је све што желимо и другима“ – навео је Додик.

Додик је рекао да ће сутра на званичном отварању Међународног економског форума, који почиње у 13.00 часова по локалном времену, изнијети свој говор.

„Желим да искажем наше забринутости и погледе везано за актуелну ситуацију“, рекао је Додик за АТВ.

Он је изразио задовољство што већ традиционално долази на овај форум у Петербургу, додајући да је важно бити ту и чути људе који су укључени у глобална кретања на економском, политичком и безбједносном плану.

Додик је подсјетио да је прошле године у Русији разговарано о важним питањима економске сарадње.

„Желим да ојачам наше договоре од раније, да они имају подршку сада и у оваквим условима и да видимо који су модалитети да можемо да их реализујемо. Они су искључиво, да не буде неких спекулација у вези са изградњом гасовода, двије електране на гас, договор око изградње соларних панела и електричне енерегије на бази тога“, навео је Додик.

Додик каже да се жели видјети како ће се свијет кретати и какви су односи.

„Не само да је ситуација у Украјини ратна него се и свијет доста дестабилизовао и у погледу енергетске ситуације, многи енергенти су много скупљи него раније. Желимо да чујемо процјене овдје докле ће се то кретати, зна се да је Русија значајан извозник енергената, данас најважнијих у свијету, као и један од најважнијих извозника хране, прије свега пшенице“, истакао је Додик.

Он је изразио увјерење да ће у Санкт Петербургу бити завршен договор у вези са гасом, те да се нада да ће цијене бити исте као и што има Србија.

Додик истиче да у Русији знају да БиХ није увела санкције Русији, да постоје неки покушаји на мултилатералном плану неодговорних амбасадора који крше Устав и законе БиХ да изражавају неке своје ставове.

„Али Русија је самом чињеницом да је прихватила да Сарајеву испоручи одређену количину гаса по стабилним старим цјенама показала да апсолутно разумије ту ситуацију. Ја желим да само додатно појасним ту ситуацију“, додао је он.

Он је нагласио да Српска није спремна да буде дио санкција према Русији.

„Ово није сукоб у који смо ми уплетени и не треба да имамо никакве консеквенце. Не желимо да будемо ни на једној страни свега тога, а некима то није довољно него би а приори да се сврставамо. Нас нико није питао када је то почињало, нити нас треба питати сада када траје“, рекао је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар