Федерација/БиХ

Додик: У септембру почињу радови на новој болници у Требињу у коју ћемо уложити 100 милиона КМ

НАГЛАСИО ДА СРПСКА НЕ ОДУСТАЈЕ ОД ГРАДЊЕ АЕРОДРОМА КОД ГРАДА НА ТРЕБИШЊИЦИ
  • Министар здравља Ален ШЕРАНИЋ: имаће 223 кревета, дијагностички блок, поликлинички блок, стационарe и слично. Биће то врхунска здравствена установа која ће бити болницa цијеле регије и таква да ће моћи да парира свим здравственим установама у окружењу
  • Српски члан Предсједништва БиХ Милорад ДОДИК: Не одустајемо од изградње аеродрома у Требињу. Ушли смо у формализацију тог пројекта. Захваљујем Влади Србије, која је одобрила средства за пројекат и пребацила дио новца на рачун новог предузећа „Аеродром Требиње“ за рјешавање имовинско-правних односа. Требиње је град који ће бити стјециште не само за људе из Републике Српске него и из свих српских земаља. Мјеста у коме је добро и лијепо живјети

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће у септембру почети припремни радови на изградњи нове болнице у Требињу у коју ће бити уложено око 100 милиона КМ.

– Влада Републике Српске је ребалансом који је усвојен прије два три дана планирала средства за изградњу ове болнице већ од октобра, новембра тако да не смијемо пропустити ову прилику да кренемо са тим – рекао је Додик.

Он је додао да је питање имовинских односа кад је ријеч о овом пројекту ријешено, те да на Градској управи остаје да ријеши питање просторног плана И друге документације, што очекује да ће бити завршено до половине јула.

Додик је појаснио да ће, чим Градска управа Требиње заврши планску документацију, бити припремљен тендер.

– Република Српска финансира све што се дешава око објекта, комуналну инфраструктуру, а изван грађевинске парцеле смо се договорили да то уради Град Требиње са 50 одсто и Република 50 одсто. То подразумијева путну комуникацију, водовод и канализацију, расвјету и све оно што иде уз то – рекао је Додик.

Он је оцијенио да постоји квалитетан договор и изразио увјереност да ће крајем августа бити одржан сличан састанак попут данашњег, када ће бити у прилици да промовише прве дозволе за припремне радове.

Додик је појаснио да је у овом тренутку тешко дати тачну цијену болнице у Требињу, напомињући да је у вријеме када поскупљују грађевински, али и други материјали, незахвално говорити прије расписивања тендера.

– У суштини, предвиђена инвестиција је до 100 милиона КМ. Из искуства која смо имали у прошлим временима – кроз тендер ћемо обезбиједити да извођач буде уједно и онај који ће урадити по систему кључ у руке, односно – набавити и поставити опрему и све остало – рекао је Додик.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да ће нова болница у Требињу имати 223 кревета, дијагностички блок, поликлинички блок, стационарe и слично.

– То је једна врхунска здравствена установа која ће бити у Требињу, али разговарали смо да то буде болницa цијеле регије и да буде таква да ће моћи да парира свим здравственим установама у окружењу – рекао је Шеранић новинарима након састанка у Требињу на коме је било ријечи о изградњи нове болнице.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је новинарима да се очекује да ће почетак градње нове болнице у Требињу почети у септембру, на локацији Оток у Придворицима, која обухвата 17.000 метара квадратних.

Он је изразио наду да ће овај пројекат бити на понос свих грађана.

Професор доктор Предраг Пешко рекао је новинарима да долазак српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика даје сигурност јер је Додик иницијатор прављења болнице.

Он је истакао да ће нова Болница у Требињу бити једна од најљепших, најбоље опремљених и најфункционалнијих болница у региону.

– Болесних ће бити али ми морамо учинити све да им помогнемо. Надам се да ће болница имати велики регионални значај – рекао је Пешко који је главни консултант на пројекту градње болнице.

Нема одустајања од аеродрома

Милорад Додик изјавио је данас у Требињу да се не одустаје од изградње аеродрома у овом граду и да се ушло у формализацију тог пројекта.

Додик је захвалио Влади Србије, која је одобрила средства за тај пројекат и пребацила дио новца на рачун новог предузећа „Аеродром Требиње“ за рјешавање имовинско-правних односа.

– Требиње је град који ће бити стјециште не само за људе из Републике Српске него и из свих српских земаља. Ми желимо да, дајући подршку свим сегментима живота, Требиње има предзнак мјеста у коме је добро и лијепо живјети – рекао је Додик новинарима у Требињу након састанка са градоначелником Мирком Ћурићем.

Он је навео да се са кинеском компанијом разговара о томе да прихвати пројектовање и извођење радова на релацији ауто-пута од Вишеграда преко Рудог простором Републике Српске, од Фоче према Требињу.

– То је дугорочан пројекат. То ће бити једна од стратешких одлука Владе Републике Српске да се у наредном времену бавимо тим питањем, што захтијева знатан износ, али свакако мислимо да то рјешава многа питања – рекао је Додик.

Он је поручио да Требиње треба да остане политички стабилно мјесто, јер тиме шаље лијепу поруку за регион и људе који ту долазе.

Додик каже да је Требиње сада мирно мјесто јер су снаге реда успјеле да се обрачунају са разним облицима криминала у овом граду, те изразио захвалност градоначелнику на напорима који чине.

– Имају подршку, остаћемо фокусирани на Требиње – рекао је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар