Федерација/БиХ

Додик упозорио Изетбеговића да са силом не покушава да пређе ентитетску линију Српске

ЗА НОВУ БОЛНИЦУ У ТРЕБИЊУ БИЋЕ ИЗДВОЈЕНО 128 МИЛИОНА КМ
  • „Бакир Изетбеговић руши дејтонски и уставни поредак, али -ако мисли да може да пређе у Републику Српску са својим неким имагинарним снагама, које не могу бити формалне, бранећи наводно мир, видјећемо како ће се провести“
  • „Српска нема намјеру ни да води било какве активности које би угрозиле територијални интегритет БиХ састављене од два ентитета, али ће Република Српска бранити себе, шта год то значило. Наше структуре никада неће прећи ни центиметар ентитетске линије“
  • „Ако ико руши уставни поредак – руше га странци, а онда и муслиманске политичке партије и њихови функционери. Сада Шефик Џаферовић покушава да изигра Предсједништво БиХ тако што ће покушати да учествује на некој онлајн конференцији о Украјини без утврђивања ставова“
  • „Шмит је имао бјесну и непримјерену реакцију на конференцији за новинаре у Горажду. То говори да и они губе живце. Он је нелегалан, може да бјесни, може да ради шта год хоће, али он није високи представник“

БАКИР Изетбеговић, предсједник СДА руши дејтонску и уставну БиХ, изјавио је у Требињу српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, коментаришући поновне пријетње лидера СДА.

Навео је да су Изетбеговићева дефиниција суверености и питање мира и слободе – питање доминације над другима:

„То се види у односу према Хрватима, а сада то жели да наметне и Србима“.

Реагујући на Изетбеговићеву изјаву да ће „опет морати да се брани мир и територијални интегритет БиХ, али да ће то бити лакше него прије 30 година“, Додик је рекао да Изетбеговић „покушава да врати своју репутацију доброг муслимана код муслиманске популације“.

„Оно што слушамо у континуитету говори о томе да се ради о озбиљној политици и да то више није само ексес или изјава. Ми то знамо“, рекао је Додик.

Нагласио је да Изетбеговић уочи избора користи украјинску кризу и на бази патетике коју СДА покушава да прода посљедњих 30 година настоји да поново изгради партију међународног, прије свега западног фактора.

„То раде смишљено, организовано, без оклијевања и масовно руше уставни поредак. Ако ико руши уставни поредак – руше га странци, а онда и муслиманске политичке партије и њихови функционери“, нагласио је Додик и додао да је сада ситуација да Шефик Џаферовић покушава да изигра Предсједништво БиХ тако што ће покушати да учествује на некој онлајн конференцији о Украјини без утврђивања ставова.

Додик каже да је затражио одржавање хитне сједнице Предсједништва БиХ – да се види има ли Џаферовић сагласност за то или нема.

Према његовим ријечима, сваки дан је евидентно рушење територијалног интегритета БиХ за који се они залажу.

Додик је поновио да територијални интегритет БиХ подразумјева кључну ствар, а то је да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа, и ако тога нема – нема ни суверенитета, ни територијалног интегритета.

„Они то игноришу. Они су за неку причу о грађанском уређењу која је антиуставна све док се не промијени Устав. Тако је ако причамо аргументима, али очигледно овдје треба да причамо с неком дозом бјеснила. Видјели смо како побјесне (Кристијан) Шмит, Бакир и други како бјесне“, истакао је Додик.

Он је нагласио да Република Српска нема намјеру да ратује и да угрожава мир.

„Српска нема намјеру ни да води било какве активности које би угрозиле територијални интегритет БиХ састављене од два ентитета, али ће Република Српска бранити себе, шта год то значило. Наше структуре никада неће прећи ни центиметар ентитетске линије“, поручио је Додик.

Додик је указао да ентитетска линија постоји.

„Бакир Изетбеговић ако мисли да може да пређе у Републику Српску са својим неким имагинарним снагама, које не могу бити формалне, бранећи наводно мир, видјећемо како ће се провести“, истакао је Додик и додао да то не би савјетовао Изетбеговићу.

Додик је појаснио да употребу Оружаних снага БиХ искључиво може да одобри Предсједништво БиХ и да он то никада не би дозволио.

Према његовим ријечима, то нико од Срба не би дозволио, осим предсједника СДС-а Мирка Шаровића, који би, како је указао, дозволио да Оружане снаге ураде нешто у Бањалуци или БиХ или Републици Српској.

„То би урадио Шаровић, то сам сто одсто сигуран, и нико други“, поновио је Додик.

Додик се запитао како Изетбеговић мисли да употријеби војску када у Дејтонском споразуму пише да оружане формације, па и полиција, не могу да пређу ентитетску линију без сагласности другог ентитета?

„Са којим је он полицијским снагама мислио да пређе у Републику Српску, ко ће командовати тим снагама? Ја сам увјерен да то неће дозволити ни хрватска компонента и онда имамо паравојску. Ето, нека ратују, па да видимо како ће проћи“, поручио је Додик.

Он је нагласио и да је Кристијан Шмит нелегалан за обављање функције високог представника и да се узалуд упиње свим снагама да то буде.

Кристијан Шмит

– Шмит је имао бјесну и непримјерену реакцију на конференцији за новинаре у Горажду. То говори да и они губе живце. Он је нелегалан, може да бјесни, може да ради шта год хоће, али он није високи представник – рекао је Додик новинарима у Требињу.

Он каже да је видио на неким порталима како је преведена Шмитова изјава на њемачки језик.

– Мени је то сасвим асоцијативно. У сваком случају, он није високи представник, али упиње се свим снагама да јесте. Али, узалуд је то – истакао је Додик.

Додик је у Требињу рекао и да ће Република Српска уложити 128 милиона КМ у изградњу нове болнице у том граду и да ће то бити један од најважнијих објеката у здравственом сектору и објекат на понос свих.

Када је ријеч о градњи нове болнице у Требињу, каже Додик, све што је потребно било да се уради је урађено, од обавеза које је имао град, министарство.

Он је додао да је извршено тендерисање тог поступка, да су ријешени имовинско-правни односи, да је земљиште на коме ће се градити болница у власништву Републике Српске и локација ће се припремати за градњу.

„До краја овог мјесеца ће бити завршена парцелација и пренамјена земљишта из пољопривредног у грађевинско како би се могло приступити издавању грађевинске дозволе и наставити даље с овим поступком“, рекао је Додик новинарима након састанка са градоначелником Мирком Ћурићем, којем су присуствовали предсједник Владе Српске Радован Вишковић, министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић и академик и консултант за градњу болнице Предраг Пешко.

Он је истакао да то све укупно кошта 128 милиона КМ са ПДВ-ом.

„Издвајамо из Републике Српске искључиво, и то је један од најважнијих објеката у здравственом сектору те врсте“, рекао је Додик.

Он је додао да је опредјељење да се изграде специјализоване службе или одјељења која ће овдје бити на располагању људима.

Додик је упутио захвалност академику Предрагу Пешку који помаже пројекат, као и свима који су укључени у њега.

Када је ријеч о опструкцијама требињске опозиције у вези са изградњом болнице, Додик је рекао да је на грађанима Требиња да пресуде, истакавши да у поступку градње нове болнице нико неће бити оштећен.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар