Федерација/БиХ

Додик: Високи представници и Запад увијек су против Српске

ИЗ ИНТЕРВЈУА СРПСКОГ ЧЛАНА ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ РУСКОЈ ФЕДЕРАЛНОЈ НОВИНСКОЈ АГЕНЦИЈИ
  • Ниједна мјера коју су у БиХ предузели високи представник и Запад није била у корист Републике Српске… Високи представници доносили законе искључиво на штету Републике Српске и ниједан од тих закона није био на штету муслимана, него само Србима
  • „У Уставном суду БиХ сједи девет судија од којих су тројица странци. Они заједно са муслиманима чине већину и на тај начин доносе одлуке, док је са друге стране Савјет за спровођење мира /ПИК/ саопштио да је „неизвршавање одлука Уставног суда кривично дјело“. На тај начин они су нама буквално везали руке и ноге, не остављајући нам никакве могућности да се боримо за своја права. Наметнули су нам диктатуру
  • Хаг је осудио Биљану Плавшић, која није ни мрава згазила, на 11 година, док Насер Орић, који је убијао људе с посебном свирепошћу, чак је и вадио очи људима, о чему свједоче не само Срби, већ и Бошњаци, слободно хода по Сарајеву
  • „Када би питали грађане на улици у Републици Српској – сви би хтјели да Српска буде дио Србије. То је на емоционалном нивоу, а политичка реалност је таква каква је. Ако мене питате као политичара, онда ја, као већина, вјерујем да би то било исправно и праведно јер народ који чини апсолутну већину на овим територијама не може да трпи тортуру других. Апсолутно је логично да ће тај народ стремити ка својој матици како би са својим сународницима градио заједничку политичку и територијалну заједницу
  • Упитан да ли се може говорити о припремама за обојену револуцију, с обзиром на то да се у Бањалуци представници Запада састају са опозицијом и невладиним сектором, Додик је рекао да се стално врше неке припрема за тако нешто и да се тог курса придржавају Велика Британија, Њемачка и САД и њихови сателити из ЕУ и НАТО

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да Република Српска не вјерује ни високом представнику ни западном дијелу међународне заједнице, јер у протеклих 20 година није добила никакве приједлоге осим сталних захтјева да је казне.

Ниједна мјера коју су у БиХ предузели високи представник и Запад није била у корист Републике Српске“, рекао је Додик у интервјуу за руску Федералну новинску агенцију /ФАН/.

Додик је рекао да је Република Српска од Запада добијала незнатну врсту помоћи искључиво у форми кредита, наводно због тога што су Радован Караџић и Ратко Младић били на слободи.

Све што смо ми користили били су кредити које сада враћамо, нисмо добили никакву бесповратну помоћ или било шта што би нас, на неки начин, обавезивало. Из свих њихових изјава и потеза према нама за протеклих више од 20 година, логично је закључити да њихова политика води ка томе да Ррпублику Српску лише њених надлежности. Нема потребе да нам се то директно каже, јер је јасно видљиво“, нагласио је Додик.

Он је рекао да су високи представници доносили законе искључиво на штету Републике Српске и ниједан од тих закона није био на штету муслимана, него само Србима.

Додик је навео примјер Уставног суда БиХ у којем сједи девет судија у Уставном суду, од којих су тројица странци, и који заједно са муслиманима чине већину и на тај начин доносе одлуке, док је са друге стране Савјет за спровођење мира /ПИК/ саопштио да је „неизвршавање одлука Уставног суда кривично дјело“.

132. сједница Великог вијећа Уставног суда Босне и Херцеговине, 23. јуна 2021. године

На тај начин они су нама буквално везали руке и ноге, не остављајући нам никакве могућности да се боримо за своја права. Наметнули су нам диктатуру, а представници највиших органа власти и парламентарци, без обзира што их је бирао народ, постали су лака мета. Ако неко случајно није сагласан са ставом Запада, моментално буде подвргнут гоњењу, а ако не могу да га прогласе ратним злочинцем, онда га прогласе криминалцем и корупционашем“, истакао је Додик.

Замољен да прокоментарише рад Хашког трибунала, Додик је нагласио да је очигледно да је то трибунал инквизиције са раније смишљеним планом да осуди све Србе, који су заузимали највеће позиције током рата у БиХ, што се и десило.

Они и даље настављају то да раде. О томе колико је то политизован суд свједочи и мишљење судског вијећа приликом разматрања апелације Ратка Младића, у којем је један од судија /Матимба Нијамбе/ издвојио своје мишљење наводећи да су све квалификације злочина које су установљене раније – нетачне, између осталог и одредница ‘геноцид’, рекао је Додик.

Он је истакао да је судија Нијамбе била једини судија са правом на мишљење, док су остале судије, који су брижљиво бирани, реализовали политичке захтјеве САД и Запада да се демонизују Срби, ограничавајући им могућност да у свијету граде најбоље контакте са свима.

Додик је подсјетио да је Хаг осудио Биљану Плавшић, која није ни мрава згазила, на 11 година, док Насер Орић, који је убијао људе с посебном свирепошћу, чак је и вадио очи људима, о чему свједоче не само Срби, већ и Бошњаци, слободно хода по Сарајеву.

Насер Орић

„То је сигнал од западног ‘слободног’ свијета и доказ да пресуде из Хага имају искључиво политичких мотив“, рекао је Додик.

На питање да ли је у перспективи могуће уједињење Српске са Србијом, те да ли ће у том случају Запад или Бошњаци кренути у оружани конфликт и да ли постоји ризик од интервенције НАТО-а, српски члан Предсједништва БиХ је рекао да код Бошњака несумњиво постоји порив за освету и да они његују мит о томе да се Србима треба осветити за све што се, наводно, десило у протеклом рату.

Међутим, историја је много сложенија, а чињенице о рату апсолутно другачије“, констатовао је Додик, наводећи да су све политичке одлуке које је Запад доносио од 1995. године засноване на лажима које је ширио Си-Ен-Ен.

Он је навео примјер да су ти западни медији тврдили да су Срби убили 300.000 Бошњака, да би се касније испоставило да је укупно страдало 90.000 људи, од који су 30 одсто Срби.

Када је ријеч о могућности уједињења Српске и Србије, Додик је одговорио да када би питали грађане на улици у Републици Српској – сви би хтјели да Српска буде дио Србије.

То је на емоционалном нивоу, а политичка реалност је таква каква је. Ако ме питате као политичара, онда ја, као већина, вјерујем да би то било исправно и праведно јер народ који чини апсолутну већину на овим територијама не може да трпи тортуру других. Апсолутно је логично да ће тај народ стремити ка својој матици како би са својим сународницима градио заједничку политичку и територијалну заједницу.

Сматрам то потпуно нормалним. Међутим, неки тако не сматрају. Али, ја мислим да се нико не може супротставити сличним тенденцијама“, појаснио је Додик.

Он је навео примјер Њемачке која је стремила уједињењу и то и учинила након Хладног рата и рушења Берлинског зида.

Рушење Берлинског зида

„Поставља се логично питање – зашто то могу Нијемци из источе и западне Њемачке, а ми из Републике Српске и Србије не можемо? Који су то критеријуми, ако се посматра глобално? И како се Њемачка може противити нашем уједињењу, а сама сматра да она има на то право? Њемачка може рећи да је то била једна земља, али и ми смо били једна држава“, нагласио је Додик.

Упитан да ли се може говорити о припремама за обојену револуцију, с обзиром на то да се у Бањалуци представници Запада састају са опозицијом и невладиним сектором, Додик је рекао да се стално врше неке припрема за тако нешто и да се тог курса придржавају Велика Британија, Њемачка и САД и њихови сателити из ЕУ и НАТО.

Он је подсјетио да су у Бањалуци евидентирани покушаји протеста, када је и власт одржала контрапротесте. Према његовим ријечима, тада су сви видјели да је било више људи који подржавају Републику Српску, него оних који су били спремни да уз помоћ неких перформанса направе глупост.

Они никада неће одустати од сличних покушаја. Користили су смрт младића Давида Драгичевића, када су учесници групе ‘Правда за Давида’ за његово страдање кривили ‘службу за безбједност Милорада Додика’ да би надували цијелу серију лажних политичких прича, које су циркулисале цијелим свијетом као да се тако и десило. А, сада, нико о томе и не говори. Али готово годину дана свјетски медији били су фокусирни на једно, а то је да су им протести били једина информација из Бањалуке“, рекао је Додик.

Он је напоменуо да се сада овим предметом бави Тужилаштво БиХ, али је поставио питање зашто се толико дуго истражује ако је све толико јасно?

Овај случај је покушала да злоупотријеби британска и друге агентура да би га искористиле у јавној сфери“, рекао је Додик, подсјетивши да у САД постоји закон према којем се онај ко на територији САД ради у интересу других земаља сматра тајним агентом.

Додик је упитао шта би било ако би страним агентима у Српској назвали на примјер неке невладине организације које добијају државна средства и подршку како би свргнули актуелну власт, подстрекавајући протесте и кријући се, при томе, иза прича о демократији.

Ако се томе успротивите криве вас за кршење људских права управо они који финансирају активности усмјерене на свргавање власти и дестабилизацију ситуације. Наравно, јака Русија се може томе супротставити али можете замислите како је нашој малој Републици у таквим околностима“, рекао је Додик.

Додик Шмиту: На основу чега сте постављени за високог представника?

 Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упитао је данас Кристијана Шмита на основу чега је именован за високог представника у БиХ, те указао да се све ово што се дешава у БиХ са нелегалним и нелегитимним избором високог представника може назвати окупацијом.

Кристијан Шмит

Реците ми на основу чега сте постављени? На основу чега сте овдје дошли? Који документ је предвидио начин на који ћете бити високи представник? Имате ли иједну узансу која говори о томе да је поштовано међународно право?, упитао је Додик.

О каже да није поштован Дејтонски споразум, односно Анекс 10 у којем једино постоји високи представник, а не постоји у Уставу, ни у Општем оквирном споразуму.

„Нигдје се не помиње, већ само у Анексу 10 као високи представник“, рекао је Додик за РТРС.

Он је истакао да је све мимо тога блефирање, подвала и незаконито понашање које могу себи да приуште велики, моћни, аргонатни и безобразни, али ми који смо мали морамо доста да трпимо.

То може да има и покушаје и убјеђивање да треба можда да издржимо и сачекамо нека друга времена како бисмо коначно уважили оно што смо постигли на међународном плану, а то је да смо равноправан ентитет равноправних конститутивних народа… Све што чине лажу, све што су урадили до сада су слагали“, рекао је Додик.

Он је навео да међународна заједница све што чини јесте да се бори за концепт БиХ који једино подржавају Бошњаци, са намјером да се иселе и Хрвати и Срби.

„Са Хрватима и успијевају, али Срби остају значајан фактор и то им постаје проблем“, нагласио је Додик.

Он је рекао да се ово што се дешава у БиХ са нелегалним и нелегитимним избором новог високог представника може назвати окупацијом.

„Они кажу да имају НАТО… То нема везе се политиком, они су ту да спријече неки сукоб и инцидент, а не да се баве политиком… Сад смо видјели да је то пријетња јер је речено да овдје постоје снаге, да ће оне нешто урадити“, истакао је Додик.

Он је поручио да је спреман да лично сноси посљедице, иако је већ под одређеним санкцијама, те да је најважније да нема посљедица по српски народ.

„Мој начин политике је борба до краја за Републику Српску од које нећу одустати и никада не бих себи опростио да прихватим нелегитимност која доводи до укидања Српске“, поручио је Додик.

Он је истакао да о актуелној кризи у БиХ Српска има јединствен став, те да је парламент јасно рекао да високи представник није легално изабран из чега произилази да не може да дјелује.

„Што се тиче институција Српске, ми ћемо увијек дјеловати као реакција, нисмо предузели ниједну акцију већ реакцију, те је наше право да се бранимо. Ми смо овдје нападнути једним бесрамним покушајем сатанизације и квалификација који треба да уништи наш ентитет и идентитет“, рекао је Додик.

Он каже да потпуно вјерује у јединство свих политичких субјеката у Српској, те да је захвалан лидерима и власти и опозиције што су о овом питању имали готово идентичне ставове.

„Ово што имамо је дио координације коју успијевамо обезбиједити и драго ми је што је потврда за то однос политичких лидера према фамозном Савјету за имплементацију мира који не постоји“, оцијенио је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар