Федерација/БиХ

Додик: Високи судски и тужилачки савјет БиХ именован незаконито – могуће обраћање Уставном суду БиХ

УКАЗАО ДА ЈЕ МИЛАН ТЕГЕЛТИЈА НАПУСТИО ТО ТИЈЕЛО „ОЧИТО ПОД ПРИТИСКОМ“
  • „Познато је да је СДА, односно Бакир Изетбеговић, упорно говорио о некој неадекватној расподјели правних позиција на нивоу БиХ.Ево шта се на крају десило. Очигледно сада Бошњаци имају и предсједавајућег ВСТС-а и предсједника Суда. Ту су сви односи поремећени“
  • „Ако је неко од Срба имао спосбност да гласа за Бошњака, да на овај начин буде предсједавајући, онда је он дио бошњачке политике и бошњачке структуре“        

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је Високи судски и тужилачки савјет БиХ именован незаконито, те да ће сагледати да ли има процеудралних грешака и ако буде потребно обратиће се Уставном суду.

Додик је напоменуо да већ годину и по траје „харанга“ према ВСТС-у што је довело до тога да је Милан Тегелтија напустио то вијеће, очигледно под притиском.

Он сматра да је овакво именовање незаконито, политички некоректно, те да је, ако је било потребе да се бира, онда то требало да буде Србин.

„Нисам ни знао ко је кандидован, али ако је неко од Срба имао способност да гласа за Бошњака, да на овај начин буде предсједавајући, онда је он дио бошњачке политике и бошњачке структуре“, рекао је Додик.

Додик је напоменуо да је познато да је СДА, односно Бакир Изетбеговић, упорно говорио о „некој неадекватној расподјели правних позиција на нивоу БиХ“.

„Ево шта се на крају десило. Очигледно сада Бошњаци имају и предсједавајућег ВСТС-а и предсједника Суда. Ту су сви односи поремећени. Ја ћу сагледати постоји ли ту процедуралних прекршаја и покушаћу да се, ако буде потребно, по капацитету члана Предсједништва, обратим и Уставном суду“, рекао је Додик новинарима у Бијељини коментаришући избор новог предсједника ВСТС-а.

Додик је рекао да се и у обраћању Уставном суду ничему не треба надати нити очекивати.

„ВСТС је именован мимо Устава, то је насиље које гурају странци у БиХ. Овакав начин избора судија не постоји нигдје на свијету. Ово је само припрема за то да се поставе судије које одговарају, рецимо, жалбеном вијећу БиХ да би нам на изборима 2022. године они доносили одлуке какве хоће“, рекао је Додик.

Халил Лагумџија изабран је за новог предсједника ВСТС БиХ на јучерашњој сједнници те правосудне институције.

Додик: Српска је превелика за Инцка – да би јој он пријетио

Валентин Инцко
  • „Када је Педи Ешдаун дошао Муслимани су му продали неку кућу за 150.000 КМ, а када одлазио, од њега је та кућа купљена за милион и више марака. То су начини којима је склон и Инцко – како малим тако и великим даровима. Ако се прича о некој корупцији, онда је најјачи симбол опште политичке и сваке друге корупције овдје, на овим просторима, Валентин Инцко“

СРПСКИ члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је високом представнику за БиХ Валентину Инцку да је Република Српске превише велика за њега да би јој он пријетио.

„Ми смо превише велики за њега да би он пријетио једној Републици Српској. Човјек је очигледно у једном заносу у којем мисли да може нешто да наметне, да уради, а све што чини и пријетње које намеће или некакве посљедице које помиње само говори о томе колико он не подноси Републику Српску и Србе, колико је острашћен“, рекао је Додик новинарима у Бијељини.

Додик је истакао да ће се касније, вјероватно, видјети да ли за овакве ствари према Србима високи представници добијају и неке апанаже.

„Не знам, али вријеме ће показати. Знам, међутим, када је /некадашњи високи представник/ Педи Ешдаун дошао да су му Муслимани продали неку кућу од 150.000 КМ, а када је Ешдаун одлазио, од њега је та кућа купљена за милион и више марака. О томе је, наравно, јавност знала, али није писала“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, „то су начини којима је склон и Инцко“.

„Склон је како малим тако и великим даровима. Ако се прича о некој корупцији, онда је најјачи симбол опште политичке и сваке друге корупције овдје, на овим просторима, Валентин Инцко“, рекао је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар