Федерација/БиХ

Додик: Захтјев у Бијелој кући да Србија призна Косова* аутоматски би повукао питање статуса Српске

ПОДСЈЕТИО ДА СУ САД О НЕЗАВИСНОСТИ РС РАМИШЉАЛЕ ДОК ЈЕ ЈОШ РАТ ТРАЈАО
  • У напорима да се очувају мир и безбједност свих на Космету, да се очува територијални интегритет Србије и да Срби и Албанци отворе ново поглавље у односима, пружамо безрезервну подршку предсједнику Србије
  • „Не желимо да вјерујемо да би једна суперсила каква су САД себи дозволила да се под кровом Бијеле куће уђе у нове неспоразуме, а то би једна таква понуда и значила. Не вјерујемо да би САД жртвовале стабилност цијелог региона јер су управо они много уложили у стабилизацију прилика овдје

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да су поруке које је непосредно пред улазак у Бијелу кућу упутио предсједник Србије Александар Вучић, поруке које би требало пажљиво и добро читати, а из којих јасно произлази да Србија жели компромис, мир, стабилност и напредак, не само у оквиру своје државе већ и у цијелом региону.

„Нормално је да ће и у разговорима у Бијелој кући учинити све да заштити првенствено српски народ на Косову и Метохији, али сам сигуран да неће учинити ништа што би нанијело штету било ком другом народу. У тим напорима да се очувају мир и безбједност свих на Космету, да се очува територијални интегритет Србије и да Срби и Албанци отворе ново поглавље у односима, ми му пружамо безрезервну подршку”, нагласио је Додик, преноси Танјуг.

Он је оцијенио да најаве да би на столу могло да се нађе нешто више од економских тема које значе и нормализацију живота на Косову, могу само да искомпликују већ ионако сложену ситуацију, преноси РТРС.

„Не желимо да верујемо да би једна суперсила каква су САД себи дозволила да се под кровом Бијеле куће уђе у нове неспоразуме, а то би једна таква понуда и значила. Не вјерујемо да би САД жртвовале стабилност цијелог региона јер су управо они много уложили у стабилизацију прилика овдје. Папир на коме би се тражило признање косовске независности аутоматски би повукло питање и статуса Републике Српске, о чијој независности су САД разговарале још док је трајао ‘грађански’ рат у БиХ”, казао је Додик.

Оценио је и да САД два мјесеца уочи америчких предсједничких избора нису спремне за отварање још једног питања на Балкану.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар