Одабрано Федерација/БиХ

Додик: Затечен хушкачком атмосфером, оптужбама и пријетњама из Бундестага

ОДРЕАГОВАО НА ЗАМЈЕРКЕ И ПОРЕЂЕЊА ЊЕМАЧКЕ АМБАСАДОРКЕ МАРГАРЕТ УБЕР
  • Ако њемачки државни министар пред Бундестагом каже да је Народна скупштина Републике Српске предузела конкретне кораке који воде сецесији и да је то напад на цијелу Европу, да ли цијењена амбасадорка има потребу да јој напише да је то лаж и да Народна скупштина Српске ништа слично није предузела, и да је таква квалификација хајка на један ентитет у БиХ?“
  • Нисам имао ништа против мисије Алтеа, али ако војна возила гледамо крај зграде телевизије, школа и вртића, морамо да се запитамо о чему се ту ради? Да ли ЕУФОР можда процјењује да из тих објеката долазе пријетње миру и стабилности БиХ?
  • У Бундестагу смо видјели острашћеност. Од исте Њемачке која нам је послала нацисте са усташама у Другом свјетском рату. Сада хоће да пошаљу додатне снаге ЕУФОР-а. Они овдје не могу доћи без одлуке Предсједништва. Погријешио сам што сам прошле године дао сагласност за продужење њиховог мандата

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да је након, према ријечима амбасадора Њемачке у БиХ Маргарет Убер, конструктивног разговора са њемачким министром спољних послова Аналеном Бербок затечен хушкачком атмосфером, оптужбама и пријетњама које су се чуле неки дан из Бундестага.

– Да занемаримо питање шта уопште њемачки Бундестаг има са БиХ, могао бих питати амбасадорку да ли и она стоји иза квалификација које су се неки дан чуле у Бундестагу и да ли је реторика коју смо тамо чули за њу прихватљива – рекао је Додик замољен да прокоментарише изјаву Уберове да је изненађена садржајем и тоном тренутних изјава српског члана Предсједништва БиХ у вези са повећањем ЕУФОР-а/Алтеа и њемачког учешћа у мисији, након његовог конструктивног тона у разговору са савезним министром Аналеном Бербок прије неколико седмица.

– Ако њемачки државни министар пред Бундестагом каже да је Народна скупштина Републике Српске предузела конкретне кораке који воде сецесији и да је то напад на цијелу Европу, да ли цијењена амбасадорка има потребу да јој напише да је то лаж и да Народна скупштина Српске ништа слично није предузела, и да је таква квалификација хајка на један ентитет у БиХ?

Ако се амбасадорка дохватила историје и историјских поређења, онда би морала да зна да су Срби уз Јевреје највеће жртве једне ужасне идеологије која је рођена у њеној држави, а која је однијела десетине милиона људских живота четрдесетих година прошлог вијека. Ако се позива на историју, онда ту чињеницу ни она нити чланови њемачког Бундестага не би смјели да забораве када се обраћају Србима или када о њима говоре – нагласио је Додик.

Он је рекао да не вјерује да би слична расправа у Бундестагу смјела да се деси на рачун јеврејског народа, па се пита одакле тај заборав и одсуство пијетета када је о Србима ријеч.

– Нисам имао ништа против мисије Алтеа, али ако војна возила гледамо крај зграде телевизије, школа и вртића, морамо да се запитамо о чему се ту ради. Да ли ЕУФОР можда процјењује да из тих објеката долазе пријетње миру и стабилности БиХ? И на крају, али не и најмање битно, како је и њемачка амбасадорка подлегла лошим навикама неких својих колега и на овакав начин се умијешала у унутрашња питања БиХ – додао је Додик.

Уберова је рекла да је, након конструктивног тона Додика у разговору са Бербоковом прије неколико седмица, изненађена садржајем и тоном његових тренутних изјава.

– Додик је тада недвосмислено рекао да су повећање ЕУФОР-а/Алтеа и њемачко учешће у мисији добродошли. Јучерашње јавне изјаве су супротне и доводе у питање кредибилитет његових изјава – наводи се у саопштењу њемачке амбасадорке.

Додала је да одлучно одбацује „увредљиве изјаве упућене њемачком Бундестагу и њемачком посланику“.

– Снажно одбацујемо националистичку и хушкачку реторику, неадекватна историјска поређења, те негирање, па и величање ратних злочина и геноцида, посебно имајући у виду тренутну ситуацију. Не можемо толерисати ни нападе на јединствену државу БиХ, јер угрожавају мир и помирење – додала је Убер.

Додик је јуче, коментаришући поруке из њемачке владе да разматрају да се поново војно ангажују у БиХ кроз мисију ЕУФОР-а, рекао да неће гласати за продужење мандата ЕУФОР-а.

– У Бундестагу смо видјели острашћеност. Од исте Њемачке која нам је послала нацисте са усташама у Другом свјетском рату. Сада хоће да пошаљу додатне снаге ЕУФОР-а. Они овдје не могу доћи без одлуке Предсједништва. Погријешио сам што сам прошле године дао сагласност за продужење њиховог мандата – навео је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар