Федерација/БиХ

Џаферовић: Хапшење Фадила Новалића има све елементе државног удара

ТВРДИ И ДА ЈЕ НАРУШЕН КРЕДИБИЛИТЕТ ИСТРАГЕ У АФЕРИ „РЕСПИРАТОРИ“
  • Овдје је ријеч о добро смишљеној и координисаној акцији чији је једини циљ да се елиминишу премијер и СДА, односно бошњачки фактор, те да ХДЗ преузме контролу унутар Владе и над животом људи у Федерацији
  • „Или је овдје, ако постоје конкректне чињенице, у питању тешки криминал или је у питању ако не постоје чињенице инструментализација тужилачкополицијских агенција у политичке сврхе… Тужилаштво и СИПА морају одмах да изађу с конкретним чињеницама и подацима“

СТРАНКА демократске акције (СДА) сматра да је задржавање премијера Федерације БиХ Фадила Новалића у просторијама СИПА отворило низ питања и нарушило кредибилитет истраге покренуте у афери „Респиратори“.

„СДА је од почетка тражила да правосуђе хитно и темељито истражи овај случај, али је Тужилаштво показало да нема тај циљ. Од самог почетка селективним објавама прикупљене документације и доказа Тужилаштво је показало да им је једина намјера дискредитовати премијера ФБиХ и по сваку цијену га увући у аферу“, истичу из ове странке.

Кључна ствар која јасно доказује ову тврдњу, како додају, десила се када су из истраге изостављени сви небошњачки кадрови, односно кадрови ХДЗ-а – замјеница премијера и командант Федералног штаба ЦЗ, министар здравства и директор Завода за јавно здравство, који су директно учествовали у процедури набавке.

Овдје је ријеч о добро смишљеној и координисаној акцији, са свим елементима државног удара, чији је једини циљ да се елиминишу премијер и СДА, односно бошњачки фактор, те да ХДЗ преузме контролу унутар Владе и над животом људи у Федерацији“, наводе из СДА.

Исто то Тужилаштво, након што је покренуло системски прогон генерала Армије РБиХ, а укинуло процесуирање хашких предмета са А листе, сада је кренуло са покушајем потпуне елиминације Бошњака из Владе ФБиХ.

Не може Тужилаштво БиХ бити надлежно само на простору гдје живе Бошњаци, а посебно не може бити инструмент ХДЗ-а за политичке обрачуне и насилну промјену уставноправног поретка у држави са несагледивим посљедицама“, саопштено је из СДА.

Предсједавајући Предсједништва БиХ и потпредсједник СДА Шефик Џферовић коментирао је данас у Сарајеву хапшење премијера ФБиХ и страначког колеге Фадила Новалића.

Он је истакао како се ради о озбиљној ситуацији, јер је ријеч о привођењу и задржавању премијера ФБиХ „од чијег рада зависи добар дио живота“ у овом ентитету.

“Влада је морала отказати сједницу, а што се тиче свих људи у земљи. У овом тренутку недостају чињенице, јавност нема чињенице у чему је, како, са ким, зашто, учествовао премијер… То је недопустиво. То се јавности мора одмах саоппштити или је овдје, ако постоје конкректне чињенице, у питању тешки криминал или је ако не постоје ове чињенице у питању инструментализација тужилачкополицијских агенција у политичке сврхе… Тужилаштво и СИПА морају одмах да изађу с конкретним чињеницама и подацима”, рекао је Џаферовић.

Џаферовић је истакао и да је Новалић „стрпљиво и предано радио за вријеме борбе против пандемије на заштити економије али и живота људи.”

Радио је све што је могао, дубоко сам увјерен да га нема у криминалним радњама. То је моје мишљење нека ме демантирају. О овој чињеници није се довољно водило рачуна када су се предузимале активности када је у питању Новалић. Уколико Тужилаштво БиХ те државне институције желе да буду кредибилне морају једнако да се односе према сваком предмету. Шта је са афером „Диплома“, шта је са афером врбовања грађана БиХ, шта је са практично ослобађањем ратног злочинца због силовања малољетне дјевојичице? Да ли је ико из БиХ одговарао за то? Шта је са јавним набавкама у цијелој БиХ? Тужилаштво и СИПА ако желе да буду кредибилни морају да одговоре на ова питања”, поручио је Џаферовић.

(Аваз)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар