Федерација/БиХ

ХНС: Њемачки Бундестаг се фактички залаже за рушење дејтонске БиХ

ХРВАТИ ПОРУЧИЛИ ЊЕМАЧКИМ ПОСЛАНИЦИМА ДА УСВОЈЕ СЛИЧНУ РЕЗОЛУЦИЈУ О БЕЛГИЈИ И ПОШАЉУ ЈЕ МИШЕЛУ
  • Иницијатора резолуције, Адиса Ахметовића, Хрватски народни сабор назвао „радикалним бошњачким унитаристом“

ДАНАШЊА резолуција Бундестага која се односи на БиХ показује колико њемачке власти не познају или одбијају да прихватите чињенице о БиХ и природи њеног мултинационализма и равноправности конститутивних народа.

Поручили су то из Хрватског народног сабора (ХНС) коментаришући резолуцију о БиХ коју су на данашњем засједању усвојили посланици њемачког Бундестага.

У ХНС-у поручили „поборницима унитаризма из Бундестага да исту резолуцију усвоје о Белгији и доставе је господину (предсједнику Европског савјета Шарлу) Мишелу“.

– Данашња резолуција је де факто позив на рушење Дејтонског мировног споразума за којег се управо Њемачка залагала 1995. године. Модел федерализма институционалне равноправности кроз легитимне политичке представнике је темељ Дејтона и једини гарант за европску БиХ. Предлажемо свим посланицима Бундестага, који су подржали резолуцију предложену од стране радикалног бошњачког унитаристе (Адиса Ахметовића), да идентичну резолуцију упуте господину Шарлу Мишелу и држави Белгији. Ми одговор на исту већ знамо – закључили су у ХНС-у.

Бундестаг је данас усвојио резолуцију о БиХ, а Човић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијењени као главни кривци за лоше стање у земљи.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар