Федерација/БиХ

ХНС позвао све политичке странке да заједно снажно устану против нерегуларности ЦИК

УПОЗОРИО ДА ТО НЕЛЕГАЛНО ТИЈЕЛО РУШИ И ПОРЕДАК И ИЗБОРНУ ВОЉУ ГРАЂАНА БиХ
  • ХНС позвао надлежне правосудне институције да се укључе у „крајње нетранспарентан, недемократски и незаконити изборни процес и покажу правну државу на дјелу“. Објавио и да очекује снажно дјеловање институција ЕУ и њиховог представништва, Амбасаде САД, као и међународних организација попут ОХР- и ОЕБС
  • кровна политичка организација Хрвата навела да се „најбруталнија изборна манипулација са назнакама тешког кривичног дјела тренутно догађа у Горњем Вакуфу/Ускопљу гдје је у тренутку огромног смањивања разлике између бошњачког и хрватског кандидата за начелничко мјесто напрасно обустављено бројање гласова пристиглих поштом

ХРВАТСКИ народни сабор (ХНС) оптужио је Централну изборну комисију (ЦИК) БиХ да као нелегано и незаконито тијело „руши демократски поредак и изборну вољу становника БиХ“.

ХНС је позвао све политичке странке и опције, без обзира на национални предзнак или политичку припадност да заједно снажно дјелују у борби против свих нерегуларности ЦИК-а.

Позване су надлежне правосудне институције да се укључе у „крајње нетранспарентан, недемократски и незаконити изборни процес и покажу правну државу на дјелу“.

„Уз институције БиХ, позивамо и очекујемо снажно дјеловање институција ЕУ и њиховог представништва, Амбасаде САД, као и међународних организација попут ОХР-а и ОЕБС-а“, истакли су из ХНС-а.

ХНС је поручио да ће искористити сваки правни механизам и лијек у борби против рушења демократске изборне воље у БиХ.

Према наводима ХНС-а, ови локални избори нису ништа друго него пробни балон нелегалног ЦИК-а за опште изборе 2022. године на којима, како истичу, већ сада бошњачка политика најављује рушење конститутивности хрватског народа на свим нивоима и избацивање легитимних представника хрватског народа.

Истакли су да је званично окончање изборног процеса у БиХ, нажалост, у пракси показало све оно на што су као кровна организација хрватског народа у БиХ мјесецима упозоравали.

Из ХНС-а су нагласили да се најбруталнија изборна манипулација са назнакама тешког кривичног дјела тренутно догађа у Горњем Вакуфу/Ускопљу гдје је у тренутку огромног смањивања разлике између бошњачког и хрватског кандидата за начелничко мјесто напрасно обустављено бројање гласова пристиглих поштом за шта у ЦИК-у нису дали никакво законски утемељено објашњење.

Осим ове општине, кажу у ХНС-у, на дјелу је читав низ манипулација и у другим локалним заједницама, попут Сребреника, Калесије, Теслића и низа других које имају притужбе на овакав начин рада ове институције.

„Уколико ће надлежна институција за спровођење и надгледање изборног процеса насилно мијењати наш избор, онда де факто и де јуре нисмо ништа друго него друштво диктатуре и тираније гдје ће одређене политике својим утицајем постављати онога ко им политички и/или национално одговара“, закључио је ХНС.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар