Федерација/БиХ

ХНС: Програмска декларација СДА особито је неприхватљива за Хрвате

БОШЊАЦИМА ПОРУЧЕНО: БиХ НИЈЕ И НИКАДА НЕЋЕ БИТИ ЈЕДНОСТРАНИ ПРОЈЕКАТ ЈЕДНОГ НАРОДА
  • Програмска декларација СДА доказ је организираног политичког, идеолошког и медијског насиља над Хрватима у БиХ. Бошњачка политика се не може представљати као добронамјерна

ХРВАТСКИ народни сабор у БиХ (ХНС БиХ) одбацује циљеве и смјер дјеловања који су дефинисани у Програмској декларацији СДА представљеној на Конгресу странке.

Из ХНС-а сматрају да је декларација потпуно неприхватљива за опстојност и стабилност државе БиХ.

„Оваква Декларација особито је неприхватљива за Хрвате, који се дуги низ година у свим разговорима с партнерима с бошњачке стране боре за један од најважнијих темеља државе – једнакоправност свих народа и грађана. Овом декларацијом СДА показује потпуно супротан смјер“, наводи се у саопштењу.

ХНС подсјећа да је БиХ једино могућа као заједница три потпуно равноправна конститутивна народа. БиХ није и никада неће бити једностран пројект направљен по вољи једног народа.

„Програмска декларација СДА доказ је организираног политичког, идеолошког и медијског насиља над Хрватима у БиХ. Бошњачка политика се не може представљати као добронамјерна, она која држи до грађана, изградње бољих односа и перспективне будућности БиХ док истодобно проводи рушилачку политику и подржава опструкције. Позивамо политичке представнике Бошњака да се вратимо разговорима за праведна рјешења која ће свима у БиХ донијети добро. Будући да постојећа рјешења не осигуравају пуну равноправност, нужно је измијенити Устав и Изборни закон како би се осигурало право легитимног представљања конститутивних народа. На то нас обвезују пресуде судова и упозоравају еуропски дужносници“, поручују из ХНС-а.

Из ХНС-а наводе да је нужно што прије изнаћи широки политички и друштвени консензус и тиме осигурати стабилно политичко озрачје, формирати власт и вратити се путу према ЕУ и НАТО-у.

„Сви други потези попут Програмске декларације СДА су пут у прошлост, а не будућност БиХ. ХНС БиХ неће бити дио пројекта рушења БиХ него њене изградње и, као до сада, предводници позитивних вриједности, отворени за дијалог и договоре на добробит свих народа и житеља БиХ“, закључује се у саопштењу ХНС-а.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/HNS-BiH-Deklaracija-SDA-neprihvatljiva-za-Hrvate/558464

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар