Федерација/БиХ

ХНС: СДА директно руши уставноправни поредак БиХ и Дејтонски споразум

ОСУДИО НЕИСТИНЕ КОЈЕ ЈЕ БОШЊАЧКА ПАРТИЈА ИЗНИЈЕЛА У ПИСМУ МЕЂУНАРОДНИМ ЗВАНИЧНИЦИМА
  • Упозорио да званичници СДА свјесно и бескрупулозно настављају своје антидејтонско дјеловање, као и „политику доминације бројнијег народа“
  • Несвјесни промашеног, апсурдног и неутемељеног понављања промашених политичких ставова, заправо, сами себе приказују као главни дестабилизући фактор у БиХ, с чиме су званичници широм ЕУ и свијета сада поновно упознати

ХРВАТСКИ народни сабор (ХНС) БиХ саопштио је да Странка демократске акције (СДА) директно руши уставноправни поредак БиХ и Дејтонски мировни споразум, као и да званичници СДА свјесно и бескрупулозно настављају своје антидејтонско дјеловање, као и „политику доминације бројнијег народа“.

ХНС осуђује „неистине изнесене у писму СДА међународним званичницима, као и релативизацију о стању и улогама унутар БиХ по виђењу СДА“.

Из ХНС-а наводе да СДА и предсједник те странке Бакир Изетбеговић како се приближава почетак изборне кампање све више и без повода затежу односе између конститутивних народа у БиХ умјесто да заговарају стабилност и траже рјешења.

– „Пребројавају се“, а неке би слали у „вагоне“, што већ у задње вријеме јавно заговара и представља устаљено понашање политичког Сарајева – наводи се у саопштењу ХНС-а поводом писма које је СДА упутила на адресе међународних званичника.

Из ХНС-а наводе да је, „осим клевета, писмо пуно апсолутних неистина и ауторских личних политичких ставова о стању у БиХ“.

– Њихове лажи сви су увидјели и разоткрили, стога је нервоза још већа. Несвјесни промашеног, апсурдног и неутемељеног понављања промашених политичких ставова, заправо, сами себе приказују као главни дестабилизући фактор у БиХ, с чиме су званичници широм ЕУ и свијета сада поновно упознати – наводи се у саопштењу.

ХНС сматра да СДА упорно рекламирају поход у неизвјесно стање, не само у оквиру институција и владавине права, него и политичког и институционалног оквира кроз нескривене покушаје бошњачког овладавања ФБиХ, што им је главни циљ.

У саопштењу се истиче да СДА кроз своје опасне намјере жели срушити Дејтонски мировни споразум који је створио предуслове мира и основе за мултинационалну БиХ као заједницу три равноправна конститутивна народа.

– У околностима највеће постдејтонске политичке кризе у БиХ, овакво радикализовање јавности и наступ према институцијама ЕУ, наставак је унитаристичке пропаганде која жели уништити дух и традицију мултинационалне БиХ. Настављају политику доминације бројнијег народа и системску дискриминацију Хрвата, али и свих других небошњака – поручују из ХНС.

ХНС БиХ позива на политички дијалог с циљем постизања потребних искорака БиХ према евроатлантској будућности заснованој на узајамном поштовању, уважавању и равноправности.

– Потребно нам је укључивање свих релевантних институција ЕУ, као наших истинских партнера и пријатеља, да спасимо ову земљу од инвазије радикалних идеологија -наводе из ХНС-а.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар