Федерација/БиХ

ХРС поднијела кривичну пријаву против Изетбеговића због изазивања мржње и нетрпељивости

ЗА ИСТО ПОДНИЈЕЛА КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ ПРОТИВ ЏАФЕРОВИЋА, АЛИ ОД ТУЖИЛАШТВА БиХ НИ ОДГОВОР НИЈЕ ДОБИЛА
  • Одреаговала на тврдњу Бакира Изетбеговића да Армиха БиХ није чинила ратне злочине, а рату је држала 331 логор
  • „Колико је срамотна Изетбеговићева изјава, понајбоље говори чињеница да је такозвана Армија БиХ у рату имала 14.444 заробљеника, међу којима 10.346 цивила, а од којих је 632 умрло. Такође, постоји више правоснажних судских пресуда због злочина које су починили њени припадници“

ХРВАТСКА републиканска странка /ХРС/ поднијела је Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против лидера СДА Бакира Изетбеговића због изазивања мржње и нетрпељивости.

„Чињеница да пријављена особа обавља функцију предсједника СДА и да је замјеник предсједавајућег Дома народа БиХ представља отежавајућу околност, што ово кривично дјело чини нарочито тешким, а што је законодавац јасно одредио Чланом 145а став седам закона“, образложено је у саопштењу ове странке.

Поводом недавне Изетбеговићеве тврдње да такозван Армија БиХ није вршила злочине, из ХРС истичу да постоји више правоснажних судских пресуда због злочина које су починили управо припадници те војске и да је током рата на територији под њеном контролом био 331 логор у којим је усмрћено 632 цивила.

Колико је срамотна Изетбеговићева изјава, поручују из ове странке, понајбоље говори чињеница да, према званичним подацима, такозвана Армија БиХ је у рату имала 331 логор са 14.444 заробљеника, међу којим 10.346 цивила, а од којих је 632 умрло. Такође, постоји више правоснажних судских пресуда због злочина које су починили припадници такозване Армије БиХ.

Овакво директно негирање злочина, поручили су, истовремено представља и узрокује дубоко узнемиравање и вријеђање свих жртава ових злочина, као и њихових породица, те је, као такво, нужно усмјерено против групе особа одређених с обзиром на вјероисповијест и националну припадност који су жртве злочина /такозване/ Армије БиХ.

ХРС сматра да је лицемјерно и срамотно од политичких званичника бошњачког народа негирати злочине почињене од такозване Армије БиХ, преноси Хрватски медијски сервис.

„Како може доћи икада до истинског помирења, ако негирамо оно што је истина, упирући константно у другог и друге? Одговорност је тим виша због чињенице да ти исти званичници обављају највише државне функције“, истичу из ХРС.

Изетбеговић је, напомињу из ХРС, један од оних који не само негира злочине почињене од такозване Армије БиХ, него глорификујући њене „војне успјехе“ у мјестима гдје су људи мучени, силовани и убијани само због националне и вјерске припадности учествују и дан данас у тим злочинима.

„С тиме се коначно мора престати! Зато ова кривична пријава“, поручили су из ХРС.

Званичници ХРС-а су прошле године, за исто дјело, поднијели кривичну пријаву против бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића, али одговор из Тужилаштва БиХ још нису добили.

ХРС је најавио да ће искористити све везе које има у дипломатији, као и ЕУ институцијама и отворено говорити о пристраности правосуђа када је у питању поштивање законских одредби које се тичу негирања злочина против човјечности.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар