Одабрано Федерација/БиХ

Инцко: БиХ није турски него „амерички аманет“ – САД су обавиле одличан посао и у БиХ и на Косову

„ИМАМО ФИНИ АУСТРИЈСКИ РЕЦЕПТ СА БиХ: ЧИМ ОНА ПОСТАНЕ УСПЈЕШНА – ТРЕБА СЕ ПОВУЋИ“
  • „Колико сам информисан, Руси нису превише срећни зато што Милорад Додик користи такву реторику у којој напада државнике и дипломате. Москва би волела када би Додик имао (добре) односе са свим Србима, а не само са својом партијом“

ВИСОКИ представник у БиХ Валентин Инцко оцијенио је данас да је Сједињеним Америчким Државама стало до тога да Босна и Херцеговина буде успјешан пројекат истичући да је то „некако њихов аманет“.

„Американци, доиста, у односу на све друге, рекао бих 150 посто стоје иза БиХ. Они су завршили одличан посао на Косову и у БиХ, а у БиХ су инвестирали и много новца, у демократију и обнову земље“, рекао је Инцко за „Дневни аваз“ одмах након подношења редовног извјештаја о ситуацији у БиХ Савјету безбједности УН.

На питање новинара значи ли то да БиХ није „турски, већ западни аманет“ и колико ће он још потрајати, Инцко каже да „на тај аманет гледа истоветно као на онај када су савезничке снаге доводиле у ред његову Аустрију гдје је било доста нациста и њихових покрета“.

Према његовим ријечима, савезници су ослободили Аустрију, остали тамо 10 година, да би се повукли тек када се демократија тамо усидрила.

„Прије Другог св. рата у Аустрији није било чак ни парламента и, ево, након свега, ми имамо један фини (аустријски) рецепт за међународну заједницу у БиХ. Кад бх. пројект постане успјешан, треба се повући“, рекао је Инцко.

Високи представник је такође оспорио жестоке руске критике на његов рачун, тврдећи да је свака његова оптужба изнијета на рачун званичника из РС утемељена „на добро документованим изворима“.

Он је оцијенио да су Руси играли и веома позитивну улогу у вези с Дејтоном, када је било пуно руских дипломата у Београду и Дејтону, и они су користили свој утицај да БиХ поново заживи у овим границама, „значи Сава на западу, а на истоку Дрина”.

„Те границе БиХ постоје дуже од 200 година. Виталиј Чуркин и неколико осталих запажених дипломата тада су одиграли истакнуту улогу у Дејтону и Београду“, рекао је Инцко.

На питање да ли су Руси више конструктивни него деструктивни у вези с БиХ, он је рекао апсолутно, додавши да Руси и данас подржавају територијални интегритет и суверенитет БиХ.

„Колико сам информисан, Руси нису превише срећни зато што Милорад Додик користи такву реторику у којој напада државнике и дипломате. Москва би вољела када би Додик имао (добре) односе са свим Србима, а не само са својом партијом“, рекао је Инцко.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар