Главно Федерација/БиХ

Инцко: Нисам ја наметнуо Србима тежак терет кривице већ њихова скупштина 2016.

ТВРДИ ДА СУ ЊИХ ТРОЈЕ ИМАЛИ ВОДЕЋУ УЛОГУ У ТЕШКИМ РАТНИМ ЗЛОЧИНИМА
  • Изјавио: „Из поштовања према жртвама и њиховом достојанству али и да бих ослободио Србе тог терета, упутио сам писмо пресједнику Скупштине РС да повуче одлуку о одликовањима Караџићу, Крајишнику и Пчавшић“
[

ВИСОКИ представник у БиХ Валентин Инцо јуче је упутио писмо руководству Скупштине Републике Српске и предсједницима свих посланичких клубова у НСРС у којем тражи да се у року од три мјесеца пониште повеље с одликовањима које је Народна скупштина додијелила Радовану Караџићу, првом предсједнику РС, Биљани Плавшић, некадашњој предсједници РС, и Момчилу Крајишнику, бившем предсједнику Народне скупштине РС, називајући их „осуђеним ратним злочинцима“.

Из Републике Српске услиједиле су оштре реакције, те тврдње да је Србима „наметнуо колективну одговорност“.

Инцко за DW каже да није он наметнуо колективну одговорност, већ да је Република Српска наметнула српском народу терет кривице.

Подсјећа да су у октобру 2016.  Караџић, Плавшићева и Крајишник добили три одликовања и да су њих троје „играли водећу улогу у тешким злочинима над бошњачким и хрватским становништвом у рату у БиХ“.

„Нисам ја, већ је 24. октобра 2016. Народна скупштина Републике Српске наметнула српском народу тежак терет кривице, када је у име српског народа одликовала три особе осуђене за ратни злочин. Из поштовања према жртвама и њиховом достојанству али и да бих ослободио Србе тог терета, упутио сам писмо пресједнику Скупштине РС да повуче тај корак“, рекао је Инцко за DW и нагласио како би се дискусија требала усмјерити на осуду „глорификације осуђених ратних злочинаца“ и повлачење одликовања, подсјећајући да Караџић издржава казну доживотног затвора а да су Плавшићева и Крајишник одслужили дугогодишње казне у затвору, као и да је Крајишник недавно умро од посљедица инфекције короном.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар