Федерација/БиХ

Инцку опет дежурни кривци Додик и Република Српска

ПОДНИО САВЈЕТУ БЕЗБЈЕДНОСТИ УН ИЗВЈЕШТАЈ О БиХ ИЗМЕЂУ 16. АПРИЛА И 15. ОКТОБРА
  • Милораду Додику приписао да је оспоравао суверенитет и територијални интегритет БиХ, да је повезивао статус РС и статус Косова, да је спомињао референдум о отцјепљењу и „двије српске државе“
  • Поновио је апел Додику да промијени назив студентског дома у Палама и уклони почасну таблу: „Ако то не уради до наредног састанка Савјета безбједности у мају требало би да се суочи са забраном путовања у све земље ЕУ, а затим и у све државе чланице УН“
  • Инцко је у извјештају Бакира Изетбеговића (СДА) споменуо шест пута, а Драгана Човића (ХЏ) пет пута, углавном у контексту договора у вези с одржавањем избора у Мостару и измјенама Изборног закона

ВИСОКИ представник за БиХ, Валентин Инцко, представио је Савјету безбједности УН 58. извјештај  указавши да је пандемија вируса корона разоткрила огромну зависност БиХ о међународној помоћи и улогу појединих политичара фокусираних на нефункционалност земље.

Извјештај се односи на период од 16. априла до 15. октобра 2020, а Инцко је у њега укључио и тврдњу да је члан Предсједништва БиХ Милорад Додик увлачио предсједника Србије Александра Вучића у унутрашња питања БиХ.

Неки политичари су фокусирани на нефункционисање БиХ и ентитета Федерације БиХ, што је резултирало повећаном зависношћу земље и допринијело финансијској, здравственој и другим мањкавостима које ће имати негативан утицај на становништво“, навео је Инцко.

Позвао се на извјештај Европске комисије о БиХ, нагласивши да је постигнут ограничен напредак у већини кључних реформских подручја неопходних за испуњавање обавеза за чланство у ЕУ.     

„Политичким челницима у БиХ, који једногласно настављају да јавно изражавају подршку чланству земље у ЕУ, ова би процјена требало да послужи као позив на акцију да оставе по страни своје разлике и донесу реформе потребне за помак напријед“, стоји у извјештају.

ЦИК БиХ је 7. маја најавио да ће локални избори бити одржани 4. октобра 2020. године, али су остали без финансија за своје припремне активности због незадовољства двије политичке странке. Инцко је због тога упутио критике Савезу независних социјалдемократа и Хрватској демократској заједници.

„Комисија је била присиљена да одгоди датум за 15. новембар. Током поступка организације избора, Комисија се суочила с бројним политички мотивисаним опструкцијама неких институција или њихових директора“, извијестио је Инцко.

Упозорио је да ће пандемија вируса корона отежати одржавање избора.

„Упркос свим тим изазовима, Комисија је била успјешна у припреми за изборе и покушавању смањења ризика од изборне преваре. Подржавамо напоре Комисије у том погледу“, стоји у извјештају.

Инцко је од свих бх. политичара највише пута Додика споменуо у свом извјештају.

Замјера му и што је оспоравао суверенитет и територијални интегритет БиХ, повезивао статус РС и статус Косова, спомињао референдум о отцјепљењу и „двије српске државе“…

Поновио је апел Додику да промијени назив студентског дома у Палама и уклони почасну таблу.

Ако то не уради до наредног састанка Савјета безбједности у мају, требало би да се суочи са забраном путовања у све земље Европске уније, а затим и у све државе чланице УН„, поручио је он.

Инцко је у извјештају Бакира Изетбеговића (СДА) споменуо шест пута, а Драгана Човића (ХДЗ) пет пута, углавном у контексту договора у вези с одржавањем избора у Мостару и измјенама Изборног закона.

1 коментар

Кликни овде да поставиш коментар