Федерација/БиХ

Изетбеговић: Без присуства странаца нећу разговарати са Додиком

СРПСКИ ЧЛАН ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ: СА ИЗЕТБЕГОВИЋЕМ И ЧАВИЋЕМ – САМО БЕЗ СТРАНАЦА
  • Предсједник СДА: „Преговори о кључним питањима у БиХ нису могући без учешћа високог представника за БиХ. Неопходни су нам пријатељи из међународне заједнице. Додик подрива одбрамбену моћ БиХ… Он би преговарао након што је произвео овакву ситуацију. Нема преговора о базичним стварима

БАКИР Изетбеговић, предсједник СДА, изјавио је да неће разговарати са предсједником СНСД-а Милорадом Додиком без присуства странаца и додао да посљедњих 15 година није било Додика, БиХ би, каже, била „много мање несрећна земља“.

Изетбеговић је на тај начин одговорио Додику, који је јуче изјавио да би разговарао са лидерима СДА и ХДЗ-а БиХ, Драганом Човићем, али без присуства странаца.

Изетбеговић сматра да преговори о кључним питањима у Босни и Херцеговини нису могући без учешћа високог представника за БиХ.

„Неопходни су нам пријатељи из међународне заједнице. ОХР је задужен за рјешавање оваквих ситуација. Не могу ја да радим ОХР-ов посао и посао Парламента Босне и Херцеговине. Ја сам предсједник странке. Ово што ради Додик подрива одбрамбену моћ Босне и Херцеговине“, навео је Изетбеговић.

Према Изетбеговићевим ријечима, ако Додик, како каже, силом покуша да заустави рад СИПА и Оружаних снага, онда је то напад на уставни поредак.

Ако имате страну која мисли да има право негирати геноцид, не поштовати пресуде Уставног суда, онда се тешко можете договарати. Зато не желим да сједнем у оваквом формату. Он би преговарао након што је произвео овакву ситуацију. Нема преговора о базичним стварима“, казао је Изетбеговић, пренео је сарајевски портал klix.

Сматра да је Додик најодговорнији за тешку ситуацију у БиХ.

„Да није било политике Милорада Додика у посљедњих 15 година, ово би била пуно мање несретна земља, укључујући Републику Српску. Она има најсиромашнијег пензионера у Европи и највећу смртност од корона вируса и из ње се далеко интензивније одлази“, тврди Изетбеговић.

Позвао је Додика да се, како је навео, „уразуми и цивилизује“.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар