Федерација/БиХ

Изетбеговић и Човић се договорили о три радне групе за 14 ЕУ-приоритета и проблеме у ФБиХ

ИЗМЈЕНЕ У ИЗБОРНОМ ЗАКОНУ БиХ КОЈЕ ТРАЖЕ ХРВАТИ – ДО КРАЈА АПРИЛА

Фото: Patria

  • Бакир ИЗЕТБЕГОВИЋ: Нисам мислио да су Хрвати мањински народ, него сам говорио  да мањина у представничким домовима одлучује у име већине. Очекујем да ће 14 приоритета Европске комисије бити рјешено до краја ове године
  • Драган ЧОВИЋ: Вјерујем да ћемо ријешити сва спорна питања у ФБиХ и да ћемо већ идући тједан имати план

У НАРЕДНОЈ седмици биће формиране три радне групе које ће се бавити европским путем БиХ, односно испуњавањем 14 услова Европске комисије, изборном закону и договорима у ФБиХ који никад нису имплементирани.

Ово су данас након састанка у Парламентарној скупштини БиХ потврдили новинарима Драган Човић и Бакир Изетбеговић, лидери  ХДЗ-а БиХ и СДА.

Изетбеговић је рекао да ће већ идуће седмице сјести и покушати питања из ФБиХ ставити на сто, те да вјерује да ће до окончати до краја марта.

„Друга група је раније формирана и она ће се бавити измјенама Изборног закона БиХ, те очекујем да се модел рјешења и контуре одреде до краја априла“, казао је Изетбеговић.

Појаснио је да се овдје ради о имплементацији пресуде Уставног суда БиХ у предмету „Љубић“, те имплементацији одлука Европског суда за људска права у Стразбуру.

Нагласио је да он није мислио да су Хрвати мањински народ, него је говорио о томе да мањина у представничким домовима одлучује у име већине. Он очекује да ће 14 приоритета Европске комисије бити рјешено до краја ове године.

Човић је казао да ће, када је у питању изборно законодавство сјести и разговарати већ идуће недјеље.

„Вјерујем да ћемо ријешити сва спорна питања у ФБиХ и вјерујем да ћемо већ идући тједан имати план“, казао је Човић.

Изетбеговић је одговарајући на новинарско питање шта је кључно и најважније да се ријеше проблеми у Федерацији БиХ казао да јсу то формирање федералне Владе и  два нова министарства.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар