Федерација/БиХ

Изетбеговић: Тражићемо да се у назив Републике Српске уграде и Бошњаци и Хрвати

„ДАЈЕМО ИМ ПОЛА ГОДИНЕ – АКО СЕ ОДНОСИ ПРОМИЈЕНЕ И МИ ЋЕМО ПРОМИЈЕНИТИ СВОЈУ ОДЛУКУ“
  • „Тражимо да се поправи однос према Бошњацима и према Хрватима повратницима. Ако се ствари промијене видљиво у наредних шест мјесеци – можемо размислити. У почетку ће се ствари компликовати након ове иницијативе али вјерујем да ће ствари кренути. Нисмо ми изазвали кризу, ми само тражимо своја права“

БАКИР Изетбеговић, лидер СДА казао је данас новинарима да се СДА одлучила за иницијативу промјене имена Републике Српске због тога што су Бошњаци и Хрвати грађани петог реда у Републици Српској.

„Бошњаци и Хрвати немају мјеста у институцијама. Република Српска се назива другом српском државом на Балкану. Тамо за џамије говоре да арлаучу”, рекао је Изетбеговић на конференцији.

Додао је да на енглеском Република Српска не значи ништа.

„Питају нас зашто то радите у овом тренутку. У Босни и Херцеговини нема момента кад не би било питање ‘зашто сад’. Напада се на симболе Босне и Херцеговине. Све што ради Додик је као да не жели да именује мандатара и да држи тензије”, додао је Изетбеговић.

Он истиче да није захтјев да се укину ентитет и српски народ, те да ова земља припада свима једнако.

„Тражићемо да се у тај назив уграде и Бошњаци и Хрвати. Додик је у офанзиви и нема дана у претходна три мјесеца кад није то показао, док пробосанске странке шуте. Ово ће бити Република Српска базирана на етничком чишћењу и костима убијених људи. Прихватили смо је али нисмо прихватили да то буде ентитет у којем ће се наставити понижавати други”, рекао је Изетбеговић.

Он је додао да ће поставити рок да се односи поправе према Бошњацима и према Хрватима повратницима.

„Дајемо пола године, ако се односи промијене и ми ћемо промијенити нашу одлуку. Пријети нам се да размислимо, пријете нам отцјепљењем. Зашто се боје, нека нас пусте да се обратимо Уставном суду и нека он каже имамо ли право, можда немамо.”, казао је Изетбеговић.

Ако се ствари промијене видљиво у наредних шест мјесеци можемо размислити. У почетку ће се ствари компликовати након ове иницијативе али вјерујем да ће ствари кренути. Нисмо ми изазвали кризу, ми само тражимо своја права.“, додао је он.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Izetbegovic-Republika-Srpska-na-engleskom-ne-znaci-nista/519453

 

3 Коментара

Кликни овде да поставиш коментар