Федерација/БиХ

Изетбеговић у Бањалуци: Републику Српску нећу називати геноцидном нити је оспоравати

ПРЕДСЈЕДНИШТВО СДА – ГЛАВНЕ БОШЊАЧКЕ СТРАНКЕ – ЗАСЈЕДАЛО У БАЊАЛУЦИ
  • Политику СНСД назвао реметилачком, уз тврдњу да води БиХ у дубоку кризу, неизвјестан сценарио и конфликте: „Желимо да зауставе те политике, за наше заједничко добро, јер ствари могу отићи у неконтролисаном смјеру
  • Изјавио да не постоји могућност поништавања раније донесених закључака у  Парламентарној скупштини БиХ јер су били утврђени консензусом странака из оба ентитета БиХ: „Нижи органи власти не могу наметати нити поништавати одлуке институција БиХ. Тражимо од Тужилаштва БиХ да одлучно, без одлагања реагира на сваки насртај на основни правни поредак БиХ који се наговјештава
  • Понудио да „Инцков закон“ буде усвојен на парламентарном нивоу у БиХ – са амандманима који би задовољили Србе, али би се тицали Јасеновца, у којем су, како је навео, убијена и два његова ујака

БАКИР Изетбеговић, предсједник СДА, рекао је да је Предсједништво те странке на данашњој сједници у Бањалуци усвојило неколико закључака међу којима је и онај којим се позива високи представник у БиХ Кристијан Шмит да извршава своје обавезе” јер „његово ћутање охрабрује сецесионистиче политике“.

– Уколико ОХР не заштити своје посљедње одлуке, које се односе на забрану негирања геноцида, предсједништво СДА ће задужити овлаштене носиоце да упуте апелацију Уставном суду БиХ, у смислу повреда Устава БиХ у вези са указима предсједнице Републике Српске (Жељке Цвијановић) од четвртка – казао је Изетбеговић.

Изетбеговић је рекао да је предсједништво његове странке на сједници донијело девет закључака, те указао на, према његовим ријечима, реметилачку политику СНСД-а, која, према његовом мишљењу, води БиХ у дубоку кризу, неизвјестан сценарио и конфликте.

– Желимо да зауставе те политике, за наше заједничко добро, јер ствари могу отићи у неконтролисаном смјеру – навео је Изетбеговић.

Додао је да не постоји могућност поништавања раније донесених закључака у  Парламентарној скупштини БиХ,“ донесених заједничким консензусом странака из оба ентитета БиХ“.

– Нижи органи власти не могу наметати нити поништавати одлуке институција БиХ. Тражимо од Тужилаштва БиХ да одлучно, без одлагања реагира на сваки насртај на основни правни поредак БиХ који се наговјештава – рекао је Изетбеговић.

На новинарско питање о законској забрани називања Републике Српске геноцидном творевином, Изетбеговић је одговорио да је неће називати геноцидном творевином и доводити је у питање.

– Она је утврђена Дејтонским мировним споразумом – напоменуо је и додао да је чињеница да су се у рату дешавали злочини, али да се за то не може кривити цијели српски народ, већ само оне који су чинили злочине.

Њему је, каже  спорно то што је Народна скупштина Републике Српске онемогућила спровођење одлуке бившег високог представника Валентина Инцка да законски забрани негирање геноцида и других ратних злочина.

За њега је, како је рекао, нужно да се закон  усвоји у институцијама, а да би се могао мијењати.

Након тога би, појаснио је, прихватио амандмане на тај закон којим би се задовољили политички представници Срба.

Према његовим ријечима, он је лично заинтересован да се ти амандмани усвоје, а односили би се на злочине из Другог свјетског рата над великим бројем оних који су били у логору Јасеновац.

– Усвоје се амандмани за које је заинтересована српска страна, а који се односе на Јасеновац. То ћемо подржати, а ја посебно, јер човјек по којем се ја зовем је убијен у Јасеновцу. Убијена су ми обојица дајџа (ујаци) – указао је Изетбеговић.

Говорећи о стању у БиХ, поручио је да је мир светиња, али да су, како је изјавио, једино светији слобода и равноправност. Позвао је на разговор како би се проблеми у рјешавали.

У Службеном гласнику Републике Српске прије два дана објављен је Указ којим је предсједница Српске Жељка Цвијановић прогласила Закон о непримјењивању одлуке високог представника, којом се доноси закон о допуни Кривичног закона БиХ.

Овај закон донио је Парламент Српске на посебној сједници 30. јула.

У закону се наводи да одлука високог представника неће бити примјењивана на територији Републике Српске. Њени надлежни органи неће сарађивати са надлежним органима БиХ у погледу примјене одлуке високог представника.

Осим овог указа, предсједница Републике потписала је и указ о проглашавању закона о допунама Кривичног законика Републике Српске у којем се забрањује омаловажавање Републике Српске.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар