Федерација/БиХ

Изетбеговићу пропаде „република БиХ“ па се хвата за „супремацију државе над ентитетима“

ДОДИКУ СДА ПРИПИСУЈЕ „ОЧАЈНИЧКЕ ИЛУЗИЈЕ“ И „ИЗМИШЉАЊЕ ПРАВА НА САМООПРЕДЈЕЉЕЊЕ“
  • СДА оцијенила да закључци ГО СНСД, којима се најављује „активирање права на самоопредјељење“, представљају грубо поткопавање мира и стабилности у БиХ, и директни напад на Дејтонски мировни споразум, који ниједним својим словом не допушта могућност самоопредјељења ентитетима или народима

НАЂОШЕ се Бошњаци у каши на коју нису рачунали, иако су је сами закували. Одрекоше се главног резултата конгреса СДА – програмске декларације која је лансирала „републику БиХ“ – и америчка амбасада у Сарајеву и Валентин Инцко.

Зато СДА покушава да се држе тактике: напад је најбоља одбрана.

Саопштила је да закључци ГО СНСД-а, у којима се најављује „активирање права на самоопредјељење“, представљају грубо поткопавање мира и стабилности у БиХ, и директни напад на Дејтонски мировни споразум, који ниједним својим словом не допушта могућност самоопредјељења ентитетима или народима.

„Ентитет РС постоји искључиво на темељу Дејтонског мировног споразума, и не посједује никаква права, осим оних која су таксативно побројана у Дејтонском споразуму. Све остало су очајничке илузије Милорада Додика и СНСД-а, које представљају опасан авантуризам и прворазредну сигурносну пријетњу“, наводи се у саопштењу СДА.

Чак се тврди да се Додик и СНСД баве измишљањем права на самоопредјељење РС, кроз неозбиљну и погрешну интерпретацију УН-ових конвенција, чији су једини потписници државе, а не регије или ентитети, уз најаве једностраног активирања тог «права» и упозорава да то представља опасно напуштање оквира Дејтонског мировног споразума, као најрелевантнијег акта којим је дефинисан тренутни статус БиХ у поретку међународног права, а самим тиме и стабилност и мир у Босни и Херцеговини и овом дијелу Европе.

„Дејтонски мировни споразум могуће је мијењати само консензусом, а све док се СДА пита у том процесу, једине могуће измјене су хармонизација с Европском конвенцијом о људским правима и имплементација Мишљења Европске комисије, с циљем јачања грађанског принципа и супремације државе над ентитетима“, наводе из СДА.

Тврде и да „Додикове опасне антидејтонске, антиконсензуалне и сецесионистичке поруке захтијевају ургентну и одлучну реакцију Вијећа за имплементацију мира и ОХР-а, а сам Додик и СНСД морају схватити да би једностраним напуштањем Дејтонског мировног споразума угрозили мир, али и поништили једини акт на темељу којег постоје ентитети у БиХ, те себе довели у политички и стратешки ћорсокак из којег ће тешко наћи излаз“.

Милорад Додик, председник СНСД-а, рекао је данас да је Главни одбор те странке закључио да је неприхватљива декларација СДА и потврдио да Српска треба да тражи „афирмацију“ права на самоопредјељење уколико се не буде поштовао Дејтонски мировни споразум.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар