Федерација/БиХ

Комшић Гутерешу: Србија и Хрватска на БиХ још увијек гледају као на ратни плијен

НАПАО И ДОДИКА И СРПСКУ ИАКО ЈЕ У ЊУЈОРКУ БЕЗ ОДЛУКЕ ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ
  • Генералном секретару УН рекао и да је „у БиХ, односно у Републици Српској на снази политичко противљење закону о забрани негирања геноцида те да члан Предсједништва БиХ из Републике Српске (Милорад Додик) противљење закону користи и као средство и изговор за политичке блокаде у раду институција“

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Жељко Комшић састао се са генералним секретаром УН-а Антониом Гутерешом уочи 76. сједнице Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку, на коју је отишао без одлуке Предсједништва БиХ.

Комшић је истакао да „сусједне државе, које су током рата у БиХ биле активно инволвиране у сукоб, вршећи агресију на међународно признату Републику Босну и Херцеговину, још увијек, нажалост,БиХ посматрају као ратни плијен“, пренијели су медији у ФБиХ.

Званично саопштење о сусрету Комшића са Гутерешом није објављено на интернет страници Председништва БиХ.

Комшић  је навео је да је „у БиХ, односно у Републици Српској на снази политичко противљење закону о забрани негирања геноцида те да члан Предсједништва БиХ из Републике Српске (Милорад Додик) противљење закону користи и као средство и као изговор за политичке блокаде у раду институција“.

Нагласио је да дио политичких елита у БиХ настоји промовисати етнички ексклузивитет, што је дискриминаторно и противно међународним и демократским стандардима о равноправности грађана, те затражио снажнију подршку УН-а у заштити темељних људских права.

Комшић је, како је саопштено, Гутерешу образложио позицију БиХ у оквиру евроатлантских интеграција, наводећи динамику реформи на путу Босне и Херцеговине ка НАТО савезу и Европској унији.

Гутереш је током разговора истакао да с нарочитом пажњом прати политичка збивања у Босни и Херцеговини и региону, као и да схвата озбиљност и комплексност актуелног политичког тренутка, истичући да ће Уједињене нације остати привржене подршци Босни и Херцеговини.

Додик је jуче на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да Предсједништво није донијело одлуку о слању делегације БиХ на сједницу Савјета безбједности у УН у Њујорк те да је Комшић тамо самовољно отишао.

– Жељко Комшић је тамо у приватној посјети и одбацујем било какву могућност да он представља БиХ – рекао је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар