Федерација/БиХ

Комшић: Макрону сам на црвеном тепиху рекао да није тачно да је БиХ „темпирана бомба“

ТВРДИ ДА СЕ ПРЕДСЈЕДНИК ФРАНЦУСКЕ САГЛАСИО ДА О ТОМЕ ПОСЕБНО ПОРАЗГОВАРАЈУ
  • „Прилику за то сам искористио синоћ на дочеку у Јелисејској палачи. То је један од разлога зашто сам се непредвиђено и можда и недипломатски дуго задржао на црвеном тепиху испред почасног строја јер сам искористио прилику да предсједнику Макрону кажем да је та једна његова реченица у интервјуу за The Economist изазвала доста узнемирености у БиХ и да је ријеч о стварима које нису тачне
  • Навео да је нешто мање од 300 бх/држављана било на ратишту у Сирији, да су половина тог броја жене и дјеца, а да је 98 њих погинуло

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Жељко Комшић искористио је прилику на црвеном тепиху Мировног форума у Паризу да током руковања са француским предсједником Емануелом Макроном истакне како изјаве које је дао о Босни и Херцеговини нису тачне те га позвао да о томе посебно разговарају.

„Ја сам ту прилику искористио синоћ на дочеку у Јелисејској палачи. То је један од разлога зашто сам се непредвиђено и можда и недипломатски дуго задржао на црвеном тепиху испред почасног строја јер сам искористио прилику да предсједнику Макрону кажем да је та једна његова реченица у интервјуу за The Economist изазвала доста узнемирености у БиХ, да је ријеч о стварима које нису тачне и да француски амбасадор у Сарајеву има прецизне податке које смо му доставили, а потрудили смо се и овдје преко наше амбасаде да се то достави директно кабинету предсједника Макрона и да о томе морамо посебно разговарати. Он је рекао да се слаже да о томе морамо посебно разговарати“, истакао је Комшић у разговору за Ал Џазиру Балканс.

Додао је да су се договарали да се, зависно о његовом времену, сусретну, али да је ту 40-ак делегација и да остаје могућност да се тај сусрет деси данас.

Макрон је у недавном интервјуу за БиХ рекао да је „темпирајућа бомба“ која куца тик до Хрватске и то објаснио у контексту повратника са сиријског ратишта.

На питање шта БиХ може урадити поводом оваквих изјава, Комшић је истакао да су се оне први пут појавиле.

„Не знам је ли паметно и мудро претпостављати у овом случају, али моја је претпоставка да то званичници из Загреба користе и у билатералним разговорима са представницима других држава. То су ноторне неистине. Ми имамо прецизне податке и нисмо их само ми прикупљали, већ у сарадњи са пријатељским земљама, службама сигурности не само у БиХ и регији, већ и много шире. Тероризам је велики проблем и постоји велики интерес за сваку врсту сарадње која може превенирати било какве терористичке нападе. БиХ је, према оцјенама партнерских земаља и служби, врло поуздан савезник, сарадник и наше службе изузетно добро раде“, поручио је Комшић.

Говорећи о цифрама, истакао је да је нешто мање од 300 бх/држављана било на ратишту у Сирији, да су половина тог броја жене и дјеца, а да је 98 њих погинуло.

„Дакле, када говоримо о постојању неке реалне опасности, што се БиХ тиче, та опасност не пријети никоме јер су те ствари под контролом. БиХ је пооштрила своје законодавство и служење у страним оружаним формацијама је по нашем законодавству кривично дјело. Ми ту ствари не препуштамо случају. По мени, друге развијеније земље имају већи ризик за такво нешто него у БиХ“, поручио је Комшић.

Прокоментарисао је и колико одбијање сусрета и разговора хрватског руководства утиче на односе двију земаља.

„Хрватско руководство даје себи превише за право да интервенише у стварима које су унутрашње питање БиХ и немају везе са хрватском унутрашњом и вањском политиком. Али, то је тренутак у којем живимо и на нама је да се надамо да ће се то превазићи. Сви ми у БиХ показујемо изузетну спремност да се то ријеши и да комуницирамо као и са другим земљама регије.

Рекао је да је на пријему код Доналда Трампа са Грабар-Китаровић разговарао о бројним темама, али да то нису жељели објављивати јер су вјеровали да би се могло у Хрватској различито тумачити у предизборној кампањи.

„БиХ и Хрватска су доспјеле у такву фазу односа да је сваки потез осјетљив и може бити повод за неко ново политичко спорење“, казао је, између осталог, Комшић.

(klix.ba)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар