Federacija/BiH

Komšić: Makronu sam na crvenom tepihu rekao da nije tačno da je BiH „tempirana bomba“

TVRDI DA SE PREDSJEDNIK FRANCUSKE SAGLASIO DA O TOME POSEBNO PORAZGOVARAJU
  • „Priliku za to sam iskoristio sinoć na dočeku u Jelisejskoj palači. To je jedan od razloga zašto sam se nepredviđeno i možda i nediplomatski dugo zadržao na crvenom tepihu ispred počasnog stroja jer sam iskoristio priliku da predsjedniku Makronu kažem da je ta jedna njegova rečenica u intervjuu za The Economist izazvala dosta uznemirenosti u BiH i da je riječ o stvarima koje nisu tačne
  • Naveo da je nešto manje od 300 bh/državljana bilo na ratištu u Siriji, da su polovina tog broja žene i djeca, a da je 98 njih poginulo

PREDSJEDAVAJUĆI Predsjedništva BiH Željko Komšić iskoristio je priliku na crvenom tepihu Mirovnog foruma u Parizu da tokom rukovanja sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom istakne kako izjave koje je dao o Bosni i Hercegovini nisu tačne te ga pozvao da o tome posebno razgovaraju.

„Ja sam tu priliku iskoristio sinoć na dočeku u Jelisejskoj palači. To je jedan od razloga zašto sam se nepredviđeno i možda i nediplomatski dugo zadržao na crvenom tepihu ispred počasnog stroja jer sam iskoristio priliku da predsjedniku Makronu kažem da je ta jedna njegova rečenica u intervjuu za The Economist izazvala dosta uznemirenosti u BiH, da je riječ o stvarima koje nisu tačne i da francuski ambasador u Sarajevu ima precizne podatke koje smo mu dostavili, a potrudili smo se i ovdje preko naše ambasade da se to dostavi direktno kabinetu predsjednika Makrona i da o tome moramo posebno razgovarati. On je rekao da se slaže da o tome moramo posebno razgovarati“, istakao je Komšić u razgovoru za Al Džaziru Balkans.

Dodao je da su se dogovarali da se, zavisno o njegovom vremenu, susretnu, ali da je tu 40-ak delegacija i da ostaje mogućnost da se taj susret desi danas.

Makron je u nedavnom intervjuu za BiH rekao da je „tempirajuća bomba“ koja kuca tik do Hrvatske i to objasnio u kontekstu povratnika sa sirijskog ratišta.

Na pitanje šta BiH može uraditi povodom ovakvih izjava, Komšić je istakao da su se one prvi put pojavile.

„Ne znam je li pametno i mudro pretpostavljati u ovom slučaju, ali moja je pretpostavka da to zvaničnici iz Zagreba koriste i u bilateralnim razgovorima sa predstavnicima drugih država. To su notorne neistine. Mi imamo precizne podatke i nismo ih samo mi prikupljali, već u saradnji sa prijateljskim zemljama, službama sigurnosti ne samo u BiH i regiji, već i mnogo šire. Terorizam je veliki problem i postoji veliki interes za svaku vrstu saradnje koja može prevenirati bilo kakve terorističke napade. BiH je, prema ocjenama partnerskih zemalja i službi, vrlo pouzdan saveznik, saradnik i naše službe izuzetno dobro rade“, poručio je Komšić.

Govoreći o ciframa, istakao je da je nešto manje od 300 bh/državljana bilo na ratištu u Siriji, da su polovina tog broja žene i djeca, a da je 98 njih poginulo.

„Dakle, kada govorimo o postojanju neke realne opasnosti, što se BiH tiče, ta opasnost ne prijeti nikome jer su te stvari pod kontrolom. BiH je pooštrila svoje zakonodavstvo i služenje u stranim oružanim formacijama je po našem zakonodavstvu krivično djelo. Mi tu stvari ne prepuštamo slučaju. Po meni, druge razvijenije zemlje imaju veći rizik za takvo nešto nego u BiH“, poručio je Komšić.

Prokomentarisao je i koliko odbijanje susreta i razgovora hrvatskog rukovodstva utiče na odnose dviju zemalja.

„Hrvatsko rukovodstvo daje sebi previše za pravo da interveniše u stvarima koje su unutrašnje pitanje BiH i nemaju veze sa hrvatskom unutrašnjom i vanjskom politikom. Ali, to je trenutak u kojem živimo i na nama je da se nadamo da će se to prevazići. Svi mi u BiH pokazujemo izuzetnu spremnost da se to riješi i da komuniciramo kao i sa drugim zemljama regije.

Rekao je da je na prijemu kod Donalda Trampa sa Grabar-Kitarović razgovarao o brojnim temama, ali da to nisu željeli objavljivati jer su vjerovali da bi se moglo u Hrvatskoj različito tumačiti u predizbornoj kampanji.

„BiH i Hrvatska su dospjele u takvu fazu odnosa da je svaki potez osjetljiv i može biti povod za neko novo političko sporenje“, kazao je, između ostalog, Komšić.

(klix.ba)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar