Одабрано Федерација/БиХ

Конаковић: СДА мој одлазак у Бањалуку сматра посјетом иностраству – то све говори

БИЋЕ ФОРМИРАН ЕКСПЕРТСКИ ТИМ КОЈИ ЋЕ СЕ БАВИТИ ПИТАЊЕМ ХЕ „БУК БИЈЕЛА“
  • Нагласио да је са Милорадом Додиком разговарао као лидер странке Народ и правда: Ишао сам у Бањалуку да се почне радити у интересу људи, да престану блокаде и да напокон власт добије смисао, а да политичари не добијају плате на конфликту него на ономе што су обећали људима

МИНИСТАР спољних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић оцјенио је да је тужно то што СДА сматра да је његов одлазак у Бањалуку његова прва званична посјета као министра као и чињеница да они Републику Српску сматрају иностранством.

Он је навео да СДА „сарајевоцентричном“ махалском политиком показује немар према осталим дијеловима БиХ, те да се такав однос не показује само према Републици Српској већ и дијеловима Федерације БиХ /ФБиХ/ у удаљеним крајевима.

– Њихови медији и њихови ставови да мој одлазак у моју Бањалуку значи моју прву званичну посјету као министра спољних послова потврђују то што ја говорим неколико година, а то је да је Република Српска ентитет прецизиран и позициониран Дејтонским споразумом – истакао је Конаковић.

Он је новинарима у Сарајеву након сједнице Савјета министара рекао да је у Бањалуку ишао као предсједник Народа и правде, те да се тамо састао са колегом из СНСД-а, Милорадом Додиком са којим је разговарао о нормализовању односа у БиХ.

Он каже да је ишао и зато да се почне радити у интересу људи, да престану блокаде и да напокон власт добије смисао, а да политичари не добијају плате на конфликту него на ономе што су обећали људима.

Коментаришући наводе СДА да ентитети не могу бити укључени у питања спољне политике, Конаковић је нагласио да је шеф спољне политике Предсједништво БиХ, као и да свакодневно комуницира са члановима тог тијела са којима усаглашава ставове, те да не види разлог зашто о томе не би могао разговарати са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком.

Говорећи о јучерашњем састанку са Додиком, Конаковић је додао да је договорено да се формира експертски правни тим који ће се бавити питањем Хидроелектране „Бук Бијела“, као и да ће један крак ауто-пута према Београду ићи преко Горажда према Санџаку.

Конаковић је истакао и да о питању руско-украјинских односа у БиХ постоје различити ставови, као и да је дао упутство амбасадама, дипломатско-конзуларним представништвима и мисијама БиХ при међународним организацијама да у својим ставовима прате ЕУ, те да тако и гласају.

Он је додао да је јуче разговарао са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем, као и да је већ три пута разговарао са колегом из Хрватске Горданом Грлићем-Радманом те за почетак наредне седмице најавио посјету Бриселу гдје ће разговарати са званичницима ЕУ.

Конаковић је нагласио да из техничких разлога његова прва посјета као министра спољних послова у Савјету министара неће бити у земље региона.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар