Федерација/БиХ

Кошарац: Министарка Турковић је реметилачки фактор добрих одлука

МИНИСТРИ ПОЏИЋ И ЦИКОТИЋ ТАКОЂЕ БИЛИ ПРОТИВ – НА ЊЕНО ИНСИСТИРАЊЕ
  • „Њен глас против заштите интереса домаћих пољопривредника очигледан је манифест поданичког односа према ЕУ, али нажалост и доказ да се ставља у функцију заштите страних лобија и интереса компанија из ЕУ“
  • „Нисам изненађен поступцима министра Бисере Турковић, имајући у виду њене недопустиве и тенденциозне нападе на предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, али и скандалозну подршку ратним злочинцима“

СТАША Кошарац, министар спољне трговине и економски односа БиХ, коментарисао је данас поступак министарке иностраних послова БиХ Бисере Турковић, која је гласала против увођења прелевмана и царинских стопа на увоз из ЕУ, рекавши да је она „реметилачки фактор добрих одлука“.

Кошарац сматра да је она то потврдила гласајући против увођења прелевмана и царинских стопа на увоз, али и јаловим покушајем да посљедњим иступом у јавности оправда свој глас против заштите домаће производње.

„Несувисло образложење министра Бисере Турковић врви од нетачних навода и паушалих процјена. Не знам да ли министар Бисера Турковић из незнања или из лоше намјере тврди да у случају приједлога одлуке о увођењу заштитних мјера нисмо започели консултације са ЕУ. То напросто није тачно, будући да смо започели консултације са ЕУ, што је потврдила и Европска комисија у контактима и дописима Министарству спољне трговине и економских односа БиХ“, рекао је Кошарац.

Додао је да је његов став да институције БиХ и ЕУ морају бити равноправни партнери у преговарању, при чему је обавеза БиХ да штити интересе домаћих компанија.

„Очигледно је да министар Бисера Турковић има другачија опредјељења и склоности. Њен глас против заштите интереса домаћих пољопривредника очигледан је манифест поданичког односа према ЕУ, али нажалост и доказ да се ставља у функцију заштите страних лобија и интереса компанија из ЕУ. Њене произвољне тезе о неутемељености предложене одлуке о увођењу прелевмана и царинских стопа на увоз нису ништа друго него доказ елементарне неупућеност у материју и проблеме домаћих произвођача. Подсјетићу министра Бисеру Турковић да је на припреми одлуке радио кредибилан тим Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, који је директно учествовао у преговорима око Споразума о стабилизацији и придруживању, тако да нема мјеста тврдњама о неутемељености предложене одлуке“, навео је Кошарац.

Он је напоменуо да су њене колеге из Колегијума Савјета министара БиХ, предсједавајући Зоран Тегелтија и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда дали позитивна мишљења на увођење прелевмана и царинских стопа. Министри одбране и безбједности БиХ Сифет Поџић и Селмо Цикотић гласали су против искључиво на захтјев и инсистирање Бисере Турковић, каже Кошарац.

„У коначници, нисам изненађен поступцима министра Бисере Турковић, имајући у виду њене недопустиве и тенденциозне нападе на предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, али и скандалозну подршку ратним злочинцима. У протеклом периоду свједочили смо и њеним опструкцијама у формирању радних тијела која ће штитити интересе грађана Републике Српске и Федерације БиХ у сливу ријеке Уне у случају изградње спорног одлагалишта на Трговској гори“, навео је Кошарац у писаном саопштењу. 

Министарка иностраних послова БиХ Бисера Турковић изјавила је да на сједници Савјета министара није подржала приједлог одлуке о заштитним мјерама на увоз одређених производа из ЕУ јер није прошао прописану процедуру која претходи разматрању материјала, а није образложена или наведена хитност доношења.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар