Федерација/БиХ

Ковачевић: Комшић је фрустриран – он и Џаферовић су `прогутали` став Српске према НАТО

„ЊИХ ДВОЈИЦА СУ ПРВИ ПРЕДСТАВНИЦИ ФБиХ КОЈИ СУ ПРИСТАЛИ ДА СЕ ЧЛАНСТВО У НАТО НЕ ПОМИЊЕ“
  • Формирана је Комисија за сарадњу са НАТО, а угашена комисија за интеграцију, која је постојала раније, јер од Програма реформи, који је усвојио Милорад Додик, НАТО интеграције више не постоје

ЖЕЉКО Комшић је дубоко фрустриран чињеницом да је приликом усвајања Програма реформи морао прихватити рјешење којим су он и Шефик Џаферовић постали први представници Федерације БиХ још од 1992. године који су се одрекли експлицитног опредјељења према чланству у НАТО, рекао је савјетник за унутрашња питања српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Радован Ковачевић.

Ковачевић је нагласио да зато Комшић сада покушава да сваки документ, који се на било који начин тиче НАТО, искористи као неки наводни доказ да је БиХ опредијељена према чланству.

– Од тога нема ништа – рекао је Ковачевић за „Српскаинфо“ и додао да се Комшић позива на Индивидуални партнерски програм који објављује НАТО.

– Ријеч је о једном иновираном приступу НАТО савеза процесу сарадње са партнерима, гдје је идеја да се различити програми сарадње, који су развијани од увођења Партнерства за мир за сваког партнера, уједине у један документ, под називом Индивидуални партнерски програм или ИТПП – појаснио је Ковачевић.

Он је нагласио да се за сваког партнера НАТО саставља посебан ИТПП, укључујући и Србију, па чак и неке земље које су уз Русију чланице Организације за колективну безбједност, али су као и БиХ чланови Партнерства за мир.

– У случају БиХ, тај ИТПП је, јасно је наведено, базиран на Програму реформи из 2019. године и он у погледу чланства апсолутно уважава оно што прописује Програм реформи, а Програм реформи прописује да се питање чланства не прејудицира и да је остављено по страни – рекао је Ковачевић.

Он је додао да се такав Програм реформи сада имплементира.

– Једино ново што је послано из БиХ јесте Извјештај о имплементацији тог Програма реформи. Као што је јавности познато, формирана је и Комисија за сарадњу са НАТО, а угашена комисија за интеграцију, која је постојала раније, јер од Програма реформи који је усвојио Милорад Додик, НАТО интеграције више не постоје – навео је Ковачевић.

Према његовим ријечима, Комшић једино покушава да – на неки само њему познат начин протумачи и докаже једном врло неутемељеном вербалном акробатиком да пут према НАТО и даље постоји.

– Није ово тражење индиција у полицијској истрази или доказивање математичке теореме. Важно је оно што пише, а пише да се питање чланства не прејудицира. То је позиција која обавезује све, па и Комшића, који у својој фрустрацији беспотребно покушава створити тензије – закључио је Ковачевић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар