Федерација/БиХ

Кришто: Покушај бошњачких политичара да Хрвате прогласе за мањину – то је увод у крај БиХ

УПОЗОРИЛА ДА УСТАВ БиХ НЕ ПОЗНАЈЕ ПРАВОСУЂЕ НА НИВОУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ
  • Бојана КРИШТО: Већина чланова Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ изабрана је на незаконит начин, чиме је нарушена вјеродостојност институције. ЦИК је гасећи демократију у Мостару испунио улогу коју су му намијенили његови налогодавци и политички ментори, те је ово само увод у опште изборе 2022. године када се преко ове институције спрема коначан обрачун са свим противницима унитарне бошњачке БиХ“

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋА Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјана Кришто истакла је да је нарушавање уставних права и покушај проглашавања Хрвата мањином у БиХ авантура одређених бошњачких политичара, која је потенцијални увод у крај БиХ.

Кришто је за „Вечерњи лист“, издање за БиХ, истакла да је у БиХ неопходно извршити измјену Изборног закона којом се у потпуности спроводе пресуде Уставног суда БиХ о легитимном представљању, као и одлуке Европског суда за људска права.

Када је у питању правосуђе у БиХ, Кришто каже да Устав БиХ не познаје правосуђе на нивоу БиХ.

Кришто је истакла да је све законе из ове области – о Високом судском и тужилачком савјету и о Суду и Тужилаштву БиХ, креирала и наметнула међународна заједница у БиХ.

При томе, истиче она, нико од надлежних у институцијама, тијелима управе и власти, као што је и Парламентарна скупштина БиХ, није имао никакву прилику, а ни право, ДА предложи другачије рјешење или исказати став.

„Брзо се увидјело да такав начин успостављања и функционисања правосудних институција није дао ефекта, да је то створило у ситуацију којом данас нико не може бити задовољан, па чак ни они који су носиоци правосудних функција, те ни највећи оптимисти не могу негирати чињеницу да постоји огромно неповјерење у правосудне институције у БиХ“, истакла је Кришто.

Говорећи о функционисању институција у БиХ, Кришто је нагласила да непостојање парламентарне већине која би функционисала на програмској основи, свакако доприноси стварању проблема, како у функционисању законодавне, тако и извршне власти.

Она је прецизирала да се не поштују уставне и законске процедуре, а има и прегласавања у којем се не зна ко је власт, а ко опозиција.

Кришто каже да је већина чланова Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ изабрана на незаконит начин, чиме је нарушена вјеродостојност институције.

„ЦИК је заправо, гасећи демократију у Мостару испунио улогу коју су му намијенили његови налогодавци и политички ментори, те је ово само увод у опште изборе 2022. године када се преко ове институције спрема коначан обрачун са свим противницима унитарне бошњачке БиХ“, рекла је она.

Она указује да се све ово дешава уз ћутање међународних институција задужених за успостављање демократске БиХ.

Кришто наглашава да ће потезе и улогу високог представника у БиХ вредновати историја, док држављани БиХ свакодневно осјећају на својој кожи резултате дјеловања ОХР-а.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар