Федерација/БиХ

Кришто: Улазак у ЕУ и НАТО – главни спољнополитички циљ БиХ; Кошарац: Ништа преко сарадње са НАТО!

ЗАТРАЖИО РЕДЕФИНИСАЊЕ „СТРАТЕГИЈЕ СПОЉНЕ ПОЛИТИКЕ БиХ“ УСВОЈЕНЕ 2018.
  • Министар спољне трговине Сташа КОШАРАЦ: Стратегију спољне политике БиХ, коју је Предсједништво БиХ у саставу Младен Иванић, Бакир Изетбеговић и Драган Човић усвојило у марту 2018. године, потребно је редефинисати, посебно водећи рачуна о новим геополитичким приликама у региону, Европи и свијету, као и о дефинисаним ставовима институција Републике Српске
  • Упозорио: Бошњачки и хрватски политичари у БиХ не могу игнорисати ставове институција Републике Српске у односу на НАТО, на рат у Украјини, на питање увођења санкција према Русији, као и на регионалне иницијативе, посебно на иницијативу придруживања БиХ ‘Отвореном Балкану’

МИНИСТАР спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да НАТО интеграције нису и не могу бити спољополитички циљ БиХ јер о томе не постоји консензус представника два ентитета и три конститутивна народа у институцијама БиХ.

Коментаришући изјаву предсједавајуће Савјета министара Борјане Кришто, која је приликом сусрета са амбасадором Украјине нагласила да су „интеграције у Европску унију и НАТО главни спољнополитички циљеви БиХ“, Кошарац је поручио да је ријеч о потпуно нетачном политичком и медијском наративу и да су Република Српска и њени представници у институцијама БиХ против било каквих активности које би за циљ имале чланство БиХ у НАТО-у.

Кошарац је подсјетио на Резолуцију Народне скупштине Републике Српске о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске, којом је Република Српска дефинисала неутралност у односу на постојеће војне савезе и изразила опредјељење да сваки будући статус у вези са НАТО савезом координише са Србијом.

– У Резолуцији је дефинисано да ће Република Српска пратити политику неутралности коју проводи Србија и да ће о евентуалном уласку у НАТО одлучивати народ на референдуму – прецизирао је Кошарац.

Сташа Кошарац

Он је истакао у изјави за Срну да се од усвајања Резолуције до данас није промијенио тај став и да представници институција БиХ, уколико поштују уставно уређење и принцип консензуса као основне принципе стратегије спољне политике, могу говорити само о сарадњи са НАТО савезом, а никако о интеграцији или чланству БиХ у ту војну алијансу.

Кошарац је поручио да је Стратегију спољне политике БиХ, коју је Предсједништво БиХ у саставу Младен Иванић, Бакир Изетбеговић и Драган Човић усвојило у марту 2018. године, потребно редефинисати, посебно водећи рачуна о новим геополитичким приликама у региону, Европи и свијету, као и о дефинисаним ставовима институција Републике Српске.

– Бошњачки и хрватски политичари у БиХ не могу игнорисати ставове институција Републике Српске у односу на НАТО, на рат у Украјини, на питање увођења санкција према Русији, као и на регионалне иницијативе, посебно на иницијативу придруживања БиХ ‘Отвореном Балкану’, што је свакако од огромног значаја за све грађане Републике Српске. Ако нема договора о тим питањима, нема ни дефинисане стратегије спољне политике БиХ – закључио је Кошарац.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар