Федерација/БиХ

Меморијални центар Сребреница-Поточари годинама шири епидемију неистина

КАБИНЕТ СРПСКОГ ЧЛАНА ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ: ТАЈ ЦЕНТАР НАСТУПА КАО ПОЛИТИЧКО УДРУЖЕЊЕ
  • Наглашено да ће та епидемија ускоро ће бити блокирана валидним аргументима и чињеницама о ратним дешавањима у Подрињу

ОРГАНИЗАЦИЈА Меморијални центар Сребреница-Поточари, нажалост, често наступа као политичко удружење и под туторством водећих бошњачких политичара годинама шири епидемију неистина у вези са догађајима у Сребреници, али та епидемија ускоро ће бити блокирана валидним аргументима и чињеницама о ратним дешавањима у Подрињу, речено је Срни у кабинету српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

На молбу Срне да прокоментаришу реаговање Меморијалног центра Сребреница-Поточари на писмо Додика упућено бошњачком члану Предсједништва БиХ Шефику Џаферовићу у коме оправдавају Џаферовићев поступак, из кабинета српског члана Предсједништва су рекли да бошњачки члан Предсједништва тајно шаље позивнице државницима и дипломата да присуствују комеморативном скупу у Поточарима, 11. јула, док је цијела БиХ окренута борби на сузбијању ширења вируса корона и посљедица које ће она оставити по економију и истакли да разумију димензију бола и страдања у вези са комплетним ратним дешавањима у Подрињу и на једној и на другој страни.

„Политичко Сарајево чланове организације Меморијални центар, као и још многа сребреничка удружења, нажалост, гура у острашћена увјерења, прејаку реторику и неспособност да се ратна стварност сагледа у цијелости што води до изобличавања реалности и предимензионираних увјерења. Али то је већ виђена прича свих ових година која је настала након што се ослијепило од митоманије и самообмањивања које желе нама и цијелом свијету да подметну“, нагласили су из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је прије два дана писмо Џаферовићу у којем је указао да је слањем позивница појединим званичницима да присуствују комеморативном скупу у Поточарима злоупотријебио позицију и саму институцију Предсједништва.

„Упознат сам да сте 5. фебруара упутили позивнице предсједницима неколико држава, директорима и шефовима међународних организација, као и амбасадорима да присуствују комеморативном скупу у Поточарима 11. јула ове године чиме сте злоупотријебили функцију и институцију Предсједништва БиХ јер сте послали нетачну поруку да Предсједништво БиХ учествује у организацији споменутог скупа“, истакао је Додик у писму.

Он је нагласио да је Џаферовић могао позивнице да упути само приватно или као члан организационог одбора за обиљежавање злочина у Сребреници, а ни у ком случају у име Предсједништва БиХ, без сагласности и осталих чланова Предсједништва БиХ, те да је тим чином не само злонамјерно злоупотријебио позицију, већ је обмануо државнике и амбасадоре.

Додик је у писму подсјетио Џаферовића да у БиХ живе три конститутивна народа – Срби, Хрвати и Бошњаци, и да БиХ чине два ентитета – Република Српска и Федерација БиХ, те да у том погледу, Предсједништво БиХ одлуке о вођењу спољне политике може да доноси само консензусом, што Џаферовић није испоштовао и тиме је прекршио Устав БиХ.

Такође, Додик је навео да је Џаферовићу познато да су за Србе и српски народ догађаји у и око Сребренице једнострано приказани, да су у и око Сребренице страдали и Бошњаци и Срби и други народи и да се због тога злочини само над једним народом не могу квалификовати као геноцид.