Федерација/БиХ

Предсједништво БиХ не може „подићи“ војску против Српске – осим илегално

„ЗНАО САМ ДА ЋЕ ДОЋИ ДАН КАДА ЋЕМО ОСПОРИТИ ОНО ШТО НИЈЕ НАПИСАНО У УСТАВУ БиХ“
  • Постоје часни планови Срба, постоје и рационални људи. Хоћемо своја права, никаква пријетња нас у томе неће омести – рекао је Додик у интервјуу за „Политику“
  • Они се руководе мишљу да, ако не успију да направе психозу, проћи ће ово што ради Република Српска. А ако успију да је направе, спријечиће наше намјере и задржаће оно што је отето, умјесто да афирмишу мој приступ као једини нормалан. Тврде да разбијам БиХ, а нисам једини који зна да само на основу дејтонских папира ова земља може да опстане
  • Е, сада је вријеме да разговарамо. Да ли желите БиХ? Нама она није проблем, не споримо њен интегритет, међународни субјективитет – рекао је Додик, напоменувши да на унутрашњем плану не постоји суверенитет БиХ, него то имају искључиво ентитети
  • РС има један механизам који није искористила, а може га искористити. Она се може појавити пред Комисијом за међународно право УН. Та Комисија је простор где се јављају актери међународних уговора који немају државно-правни субјективитет него су чланице или ентитет државе или су зараћена страна   

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Предсједништво БиХ не може „дићи“ војску против Републике Српске, осим илегално, као и да полиција не смије да прелази ентитетску линију.

Додик је рекао да такве пријетње лидер СДА Бакир Изетбеговић, ионако не упућује Србима, већ странцима, не би ли свијет заплашио ратом.

– Постоје часни планови Срба, постоје и рационални људи. Хоћемо своја права, никаква пријетња нас у томе неће омести – рекао је Додик у интервјуу за „Политику“.

На константацију да се неријетко потеже аргумент о пријетњама миру, Додик је рекао да је циљ тога стварање психозе која се жели исфабриковати и кривица приписати Српској.

– Они се руководе мишљу да, ако не успију да направе психозу, проћи ће ово што ради Република Српска. А ако успију да је направе, спријечиће наше намјере и задржаће оно што је отето, умјесто да афирмишу мој приступ као једини нормалан. Тврде да разбијам БиХ, а нисам једини који зна да само на основу дејтонских папира ова земља може да опстане – рекао је Додик.

Он је навео да се увијек сјети времена настанка Републике Српске, те да га то данас опредјељује у раду.

– Сјетим се момка који је смртно рањен у пробоју коридора. Посљедње ријечи нису биле јаук, само је рекао – ваљда ово неће бити узалуд – рекао је Додик.

Он је истакао да Оружане снаге БиХ нису јединствене, нису направиле кохезију, донијеле мање издатке, нити су људи завољели ту војску.

– Али, зато се показује да је ресор одбране згодно мјесто за злоупотребе, као када је министар одбране БиХ отказао војну вјежбу са Србијом – рекао је Додик.

Он је истакао да је народ био измрцварен од рата, те да је Српска морала да прогута успоставу једне војске, али да је увијек рачунао на то да се не смије промијенити Устав.

Додик је подсјетио на покушаје промјене Устава БиХ током преговора у Бутмиру, код Сарајева, када су представнике народа затворили у војну базу, бацили нови устав на сто, што су представнци Српске одбили, након чега је услиједио фамозни Априлски пакет.

– Оба су пропала, и то је био први озбиљан пораз муслиманске концепције. И сада неко мисли да се вратимо на то? Знао сам да ће доћи дан када ћемо довести у питање оправданост постојања онога што није уписано у Устав – рекао је Додик.

Он је навео да су у Српској знали ће некадашњи високи предстанвик Педи Ешдаун отићи и да ће опасти снага и интерес САД.

– Е сада је вријеме да разговарамо. Да ли желите БиХ? Нама она није проблем, не споримо њен интегритет, међународни субјективитет – рекао је Додик, напоменувши да на унутрашњем плану не постоји суверенитет БиХ, него то имају искључиво ентитети.

Он је подсјетио да су зато БиХ дате три надлежности и право да доноси неколико политика, као што је царинска, али да то не подразумијева и царинску службу БиХ, већ само доношење прпописа на том нивоу.

Додик је истакао да ће Српска донијети закон о војсци Републике Српске и да има пуно право на то, јер све то пише у Уставу БиХ, као и да оружане снаге једног ентитета не смију прећи на територију другог ентитета.

– Ми и не канимо да прелазимо. Ништа не радимо тајно, немамо скривене планове, не планирамо сецесију, већ афирмацију Устава. А они нека објашњавају да се ми понашамо незаконито – истакао је Додик.

Милорад Додик рекао је да кораци на враћању отетих надлежности Републици Српској не могу да буду ризични за Српску, која данас има разумијевање у свијету далеко више него прије.

– Чак и они који имају анимозитет према Србима, посебно према мени, далеко боље слушају шта ми то имамо да кажемо, мало су „наћулили“ уши. Постоје часни планови Срба, постоје и рационални људи. Хоћемо своја права, никаква пријетња нас у томе неће омести – рекао је Додик.

Он је истакао да Република Српска не потеже вануставне потезе, поручивши да су у Српској легалисти који ће да примјењују Устав.

– Ништа од онога што по Уставу припада БиХ нећемо доводити у питање. Фокус је на мјерама које су наметане незакоњем – рекао је Додик.

Он је истакао да се противници Републике Српске труде да направе атмосферу нервозе, психозе, нестабилности, па чак и призивања рата, али да од тога нема ништа.

– Правили су експеримент, илузују. Зато смо ту гдје јесмо, заглављени. Да смо имали чист рачун, искрен разговор, бавили бисмо се животом, радили конкретне послове и свима би било боље, па и онима који подмећу провидну бајку како нас до бољег живота води „функционална БиХ“ – рекао је Додик.

Он је истакао да се већ 30 година одавде шаље једино порука нестабилности, умјесто да су се сви држали Устава БиХ, да свако ради у складу са својим ингеренцијама.

Поводом најављене посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске, Додик је рекао да су направљена два сета питања од који се први односи на оне ингереције на које је дата сагласност у условима страшних притисака, а други на наметнуте законе за које није чак ни тражена сагласност ентитета, иако је то била обавеза.

Додик је поновио да ће бити повучена изнуђена сагласност коју је Српска дала за три питања – одбрану, индиректне порезе и Високи судски и тужилачки савјет.

– Биће прелазног периода у којем ће постојећа рјешења функционисати, док не створимо услове за дјеловање наших институција – рекао је Додик и додао да ће Српска забранити рад Високог судског и тужилачког савјета на простору Републике Српске и формирати нови.

У погледу директних пореза, Додик подсјећа да Српска стално остаје ускраћена за приходе и да је тек прошле године наплатила тридесетак милиона евра које су јој ускраћене прије десет година.

– Устав каже да све оно што није изричито дато БиХ, припада ентитетима. То што јој је дато нећемо дирати. Све остало иде ентитетима – истакао је Додик.

Када је ријеч о 140 наметнутих закона, Додик је рекао да су сви они побројани једним законским актом и биће стављени ван снаге на простору Републике Српске.

– Биће забрањена њихова примјена. Ти закони ће се суспендовати у року од два, три или четири мјесеца, како не би настале правне празнине док Република Српске не обезбиједи потребну легислативу – рекао је Додик.

Када је ријеч војсци, Додик је рекао да је конципирано да састав војске треба да попуњава сваки народ трећином припадника, али да је половина хрватске квоте непопуњена, а недостаје и 30 одсто Срба.

– Муслимани праве своју војску, зато је тако пасионирано бране. Хрвати и Срби неће да раде у војсци. Била би боља одржива структура. Желимо да мање трошимо на војску, да не бацамо трећину буџета. Било би довољно да војска има 3.500 војника, а не 9.500, а да уштеђени новац усмјеримо на развој – појаснио је Додик.

На питање да ли постоји уступак који би зауставио Републику Српску у намјери да прогласи неважећим институције БиХ на својој територији, Додик је запитао зашто би Српска за неку малу понуду одустала од права која има и нагласио да Српска не тражи ништа изузев права.

Он је оцијенио да ће посебна сједница Народне скупштине, која ће бити одржана средином мјесеца, бити једна од оних које ће бити камен међаш у политичкој историји Републике Српске и да ће се прецизно видјети ко се за шта залаже.

Напомињућу да Српска има разумијевање у свијету далеко више него прије, Додик је рекао да у Српској нису наивни и да се више од годину обављају разговори са многим људима од ЕУ, па до саме Америке.

– Имамо разумијевање у свијету далеко више него прије. Не рамзишљамо о концепту који би довео до сукоба. Веома добро смо размислили шта је то што би могло да их изиритира да нешто предузму – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Српска није против дијалога.

Подвукао је да је захвалан коалиционим партнерима који су веома заинтересовани да се ствари истјерају на чистину, те да сви скупа вјерују да је ово кључни тренутак за то.

Српски члан Предсједништва БиХ нагласио је и да је извјештај Савјету безбједности Кристијана Шмита још један апсурд у којем извјештај поднеси неизабрани дипломата.

– То говори да је свијет у нереду. Ми нећемо средити свијет, можемо само да извлачимо закључке и да се сагнемо испод радара, али да не дозволимо да поред нас прођу прилике и да нас заплаше на основу „славе“ стечене на ранијој строгоћи – рекао је Додик.

Додик је оцијенио да је невјероватно мијешање изасланика САД за западни Балкан Габријела Ескобара и озбиљан дипломатски безобразлук.

– Нама и не требају они на које он може да утиче и каже им шта да раде. Разумијем моћ Америке, шта све могу и шта су све радили. Али људи овдје морају да се ослободе притиска. Немам ни један проблем са Американцима у свијету, али и они морају да размисле зашто су већ у деценијама у проблему са Србима овдје – истакао је Додик.

Он је додао да се Американци држе излобираних политика и истрајавају на политици која је потпуно погрешна за ове просторе.

Милорад Додик и Габријел Ескобар

Додик је указао да америчким представник задужен за изборну реформу у БиХ Метју Палмер предлаже да се у БиХ укине етнички предзнак.

– Да престанемо да будемо Срби. Њима је прихватљиво да се зовемо „национална група“. Американци ће рећи да хоће мултиетничку земљу. Занимљива би била мултиетничност без Срба и Хрвата – рекао је Додик.

Он је навео да му уопште није разумски појмљиво шта они хоће, осим што му се чини да је овдје ријеч о експерименту.

– Позивају се на причу о економији, а затворили су нам све могућности да изађемо на свјетско економско тржиште. У томе и лежи њихова моћ, али и то се промијенило – рекао је Додик.

Он је нагласио да је Вашингтон, сем војног, био политички и финансијски центар, а да то више није доминантно.

– Зато су нервозни, па враћају своју улогу на ригидан начин фаворизујући Бошњаке. Америку морамао уважавати, али она се не показује као објективан посредник. Често падну у искушење да намећу диктате. Они су и креирали нестабилност. Нису дозволили домаћим актерима да праве свој компромис. Наметали су непримјењива рјешења – рекао је Додик.

 Видимо велики политички активизам који иде из РС, али од хрватског националног фактора од ХДЗ и Хрватског сабора. У том активизму је немогуће поновити матрицу пропаганде из деведесетих. РС куца на врата која су јој врло често отворена, и у ЕУ и у региону, а много значи када се разговара са Србијом и Хрвтаском.

У разговорима са Србијом и Хрватском је једно питање стално запостављано, а то питање ће се пре или касније морати отворити. Говорећи о проблемима развлашћивања и вређања РС, српске националне заједнице,СПЦ у БиХ, често говоримо у политичким категоријама. Чак и када говоримо о нормама Дејтонског споразума, уставним нормама или нормама Анекса 10.

Оно што је недостајало у политичкој борби  и зашто је она била без изгледа је управо оно што ће Србија и Хрватска као потписнице Дејтонског споразума једном морати да ураде ако желе да сачувају дејтонско уређење и положај властитих народа у БиХ.

Говорим о тужби Међународном суду правде у Хагу против БиХ. То може да уради Србија, јер том суду се могу обратити само државе чланице УН- ту је РС немоћна. Србија мора тражити да се донесе обавезујуће мишљење о повратку норми Дејтонског споразума које су нелегално промењене и искључене из политичко-правне праксе БиХ. Србија ту има сведока правног и политичког насиља – а тај сведок је Републике Српска као потписник свих 11 анекса Дејтонског споразума.

Међународни суд правде у Хагу

Пред Судом правде у Хагу , одговор на тужбу из БиХ не би могао бити послат јер мора да буде усаглашен између ентитета! Дакле, тужба у Хагу може имати важну тежину да се заустави правно насиље и да се ствари врате на оно о чему се ових дана стално говори из РС, а то је повратак на Дејтонски споразум.

У тужби се мора нагласити да је инструмент међународне политике који је створила Велика Британија у Лондону и назвала га Савет за имплементацију мира – да тај инструмент не постоји ни као реч ни , ни као појам , ни као орган ни у Дејтонском споразуму ни  у било којој резолуцији СБУН. А донешено је више од 40 резолуција.

Тај прљави инструмент се преузели и Немци , после годину и по, на конференцији у Бону, па су се тако укључили у потпуно непримерен утицај којим се мењао Дејтонски споразум. Кључне промене су извршене у два анекса – Анекс 10 у коме је имплементација цивилног споразума, а други је Анекс 4 који је заправо Устав БиХ. Оба анекса су мењана самовлашћем високих представника, који су мењали устав, били законодавци, доносили разне процесе, људима забрањивали да се баве политиком, да раде свој посао. А са друге стране, промене су вршене и путем Уставног суда, који се појавио као неко ко мења Устав, формира и доноси властите норме, иако је његова улога само да тумачи Устав и да да мишљење о одређеним процесима, ставовима, одлукама и законима – о њиховој усклађености са Уставом.

Наравно, Уставни суд је карикатура. Знамо да нам је Европски дом за људска права послао једног Албанца да нас учи европској правној и политичкој мисли, уставној пракси и да нам тумачи и мења властити устав.

То је питање које се мора разрешити пред Међународним судом правде и Србија мора учинити тај корак, најавити ту тужбу и тужбу покренути против Бих, јер је она променила властито уређење уз помоћ одређених западних сила.

Да тужимо Велику Британију и Немачку, та би тужба била са малим изгледа. Али ми желимо да Дејтонски споразум како међународни споразум о миру, као нешто што је верификовано многим резолуцијама и потврђено у УН, па је преко УН обезбеђена и његова војна имплементација – дефинисана је улога НАТО, односно европске команде преко мисије АЛТЕА. То се мора и може једино решити пред Међународним судом правде.

Као што и РС има један механизам који није искористила, а може га искористити. Она се може појавити пред Комисијом за међународно право УН. Та Комисија је простор где се јављају актери међународних уговора који немају државно-правни субјективитет него су чланице или ентитет државе или су зараћена страна. РС је била обоје и као таква је потписивала.

На политичком пољу видимо да сарајевска елита нема идеју и да су јој сва дипломатска врата у Европи затворена. Са њима комуницирају трећеразредне дипломате које шаљу Американци, Британци и Немци.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар