Федерација/БиХ

Радончић: Можемо само премјештати граничне полицајаце са границе са Хрватском на источну границу

УПОЗОРАВА ДА СЕ БиХ ЗБОГ МИГРАНАТА МОЖЕ СУОЧИТИ СА ЕКСТРЕМНО ТЕШКОМ КРИЗОМ
  • „Подићи ћемо квоте за агенције БиХ. Мислим на Агенцију за истраге и заштиту (Сипа) и Дирекцију за координацију полицијских тијела, да и оне партиципирају (у чувању граница) са својим припадницима. Такође, и МУП Републике Српске, а видјећемо и са осталим кантоналним и ентитетским полицијама шта они могу урадити“
  • „Највећу кривицу сноси претходни сазив Савјета министара јер БиХ од велике мигрантске кризе прије четири или пет година није урадила ништа. Није промијењен ниједан закон, ни подзаконски акт, Савјет министара у том сазиву је потпуно спавао. Није запослен ниједан нови гранични полицајац, а недостаје их 1.200, није запослен ниједан човјек у Служби за послове са странцима“

БиХ пријети екстремно тешка безбједносна и хуманитарна криза, уколико се обистине процјене да би дневно могло да пристиже 10.000 миграната ако Турска отвори своје границе, оцијенио је министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић.

Он је у интервјуу Срни рекао да за такав мигрантски талас, мјерен са неколико милиона људи, није спремна ни ЕУ, а камоли БиХ.

„Када сам имао интервју пред комисијом за избор новог Савјета министара, скренуо сам пажњу посланицима да нам се може догодити катаклизмични сценарио, да Турска пусти мигранте према Европи и то у невјероватно великим цифрама. Нажалост, то се дешава ових дана и вјерујем да је то тренутно највећи безбједносни изазов за БиХ“, истакао је Радончић.

Он је навео да се БиХ једино може ослонити на солидарност земаља ЕУ у смислу повећања буџета за полицијске агенције, те апеловао и на хуманитарни аспект ЕУ.

Радончић је најавио тематску сједницу Савјета министара о проблему мигрантске кризе, оцијенивши да је оно што БиХ сама тренутно може предузети премјештање граничних полицајаца са границе са Хрватском на источну границу.

„Подићи ћемо квоте када је ријеч о агенцијама БиХ. Мислим на Агенцију за истраге и заштиту (Сипа) и Дирекцију за координацију полицијских тијела, да и оне партиципирају са својим припадницима. Такође, и Министарство унутрашњих послова Републике Српске, а видјећемо и са осталим кантоналним и ентитетским полицијама шта они могу урадити“, рекао је Радончић.

Према његовим процјенама, најезда миграната се дешава због одлуке која није заснована на договору између ЕУ и Турске, а мигранти служе као врста војног средства.

„ЕУ ће учинити све да заштити своје границе и она има механизме. Видјели сте да Грчка изводи војне вјежбе, Хрватска има одлуку да може војску послати на границе. Бојим се једне веома опасне ситуације по нас, да ће ЕУ наћи начина да заштити своје границе, али да ће онда тај огромни мигрантски талас преко Србије доћи у БиХ“, истакао је Радончић.

Он наводи да је Министарство безбједности у Савјету министара предузело све расположиве мјере, али да највећу кривицу види у претходном сазиву Савјета министара јер БиХ од велике мигрантске кризе прије четири или пет година није урадила ништа.

„Није промијењен ниједан закон, ни подзаконски акт, Савјет министара у том сазиву је потпуно спавао. Није запослен ниједан нови гранични полицајац, а недостаје их 1.200, није запослен ниједан човјек у Служби за послове са странцима и мислим да је ријеч о ненадокнадивом фактору званом изгубљено вријеме“, упозорио је Радончић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар