Федерација/БиХ

Развојна стратегија USAID за БиХ у доброј мјери уперена против „малигних утицаја“

БИЋЕ ОКВИР ЗА ДЈЕЛОВАЊЕ АМЕРИЧКЕ АГЕНЦИЈЕ И ЊЕНА УЛАГАЊА У БиХ ДО 2025.
  • У новом документу се не крије да се рачуна да ће подршка USAID јаком демократском вођству ограничити могућност за малигне утицаје. А да ће „сузбијање корупције и изградња адекватног законског оквира директно спрјечавати малигну праксу и обезбједити основу за примјену оних рјешења за развој (земље) која су оријентисана на ЕУ и бити помоћ БиХ на путу евроатлантских интеграција 
  • Као ни „сузбијање корупције“, није заборављено ни ово: „USAID ће подржати стварање регулаторног оквира у складу са обавезама из Уговора о енергетској заједници и енергетским директивама Европске Уније и интеграцију енергетског сектора БиХ у регионална тржишта и енергетско тржиште ЕУ“

USAID – америчка агенција за међународни развој и Савет министара БиХ отворили су врата петогодишњој Развојној стратегији чији је прокламовани циљ – подршка економском и демократском развоју БиХ.

Из америчке агенције је наглашено да  је нову стратегију одобрила њена централа у Вашингтону, а она ће бити оквир за активности USAID и улагања у Босну и Херцеговину до 2025. године.      

Указано је да Сједињене Државе преко USAID желе да помогну грађанима БиХ да захтјевају одговорнију власт, да учествују у јачању законите економије и да промовишу инклузивно друштво.

Открива се да се рачуна да ће „подршка USAID јаком демократском вођству ограничити могућност за малигне утицаје. А да ће „сузбијање корупције и изградња адекватног законског оквира директно спрјечавати малигну праксу и обезбједити основу за примјену оних рјешења за развој (земље) која су оријентисана на ЕУ.

Наводи се да ће та настојања помоћи БиХ да оствари прогрес на путу евроатлантских интеграција.

Још се додаје: „USAID ће подржати стварање регулаторног оквира у складу са обавезама из Уговора о енергетској заједници и енергетским директивама Европске Уније и интеграцију енергетског сектора БиХ у регионална тржишта и енергетско тржиште ЕУ“.

Директор мисије USAID -а у БиХ, Ненси Ј. Еслик, истакла је да САД помажу другим земљама да „стану на своје ноге и постану развојни партнери Сједињених Америчких Држава и других савезника.“

Притом је указала:

„Стратегија ће помоћи грађанима и властима Босне и Херцеговине да се током наредних пет година приближе дану када ће се БиХ у потпуности ослањати на властите снаге те бити способна рјешавати властите развојне изазове“.

Још један USAID-ов циљ, уграђен у Стратегију развоја и сарадње са БиХ  до 2025. године, јесте да грађани БиХ захтијевају одговорност од власти, учествују у робусној, легитимној економији и вреднују и промовирају инклузивно друштво.

У Вашингтону се рачуна да ће Стратегија функционисати као мапа пута за USAID и власти БиХ у постизању стратешких циљева наведених у том документу.

Један од кључних стратешких циљева, како стоји у Стратегији, биће борба против корупције која се, како је наведено, „јавља на свим нивоима власти у БиХ, што доводи до нетранспарентних јавних рачуноводствених и фискалних активности“.

Радиће на унапређењу управљања јавним финансијама како би се повећало повјерење инвеститора у повољно окружење за приватне инвестиције.

Нова Развојна стратегија замијенила је ону из 2012. године, окончану прошле године, а израђена је након консултација са широким спектром заинтересованих у БиХ, укључујући представнике власти, цивилно друштво и приватни сектор.

https://www.usaid.gov/bosnia/cdcs

Тегелтија: БиХ је спремна за пуну сарадњу са USAID

Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија поздравио је доношење новог стратешког документа за БиХ.

„Босна и Херцеговина је спремна за пуну сарадњу са USAID -ом у циљу убрзања економског раста, унапређења управљања јавним финансијама и јачања напора у борби против трговине људима”, рекао је (према саопштењу USAID) Зоран Тегелтија.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар