Главно Федерација/БиХ

Савјет министара БиХ на „телефонској сједници“ усвојио одговоре на додатна питања ЕУ

ХАН 2016. ДОНИО У САРАЈЕВО ВИШЕ ОД 3000 ПИТАЊА, ПОТОМ СТИГЛО НОВИХ 655

САВЈЕТ министара у техничком мандату усвојио је на ванредној телефонској сједници одговоре на додатна питања из Упитника Европске комисије за припрему Мишљења о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ и информацију о техничкој финализацији одговора.

Одговори на додатна питања из Упитника и информација усвојени су једногласно, саопштено је из Савјета министара.

Предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић сутра ће тим поводом одржати конференцију за новинаре.

Конференција је заказана за 12.00 часова у згради институција БиХ.

Чак 655 одговора на додатна питања из Упитника на језицима у службеној употреби у БиХ су финализована крајем 2018. године тј. одговори су усаглашени у оквиру тијела механизма координације те након тога и потврђени на свим нивоима власти у БиХ.

Тиме је окончан процес који је започет 2016. године.

Како је раније речено, број питања, као и ниво њихове комплексности, био је различит од поглавља до поглавља те су самим тим и број и комплексност проблема били разичити од поглавља до поглавља.

Подсјећамо, комесар ЕУ за политику проширења Јоханес Хан је крајем 2016. године у Сарајево донио Упитник који је садржавао више од 3.000 питања. Испоставило се да ће БиХ поставити неславан рекорд у регији јер јој је за попуњавање тог Упитника требало пуних 14 мјесеци.

Након тога је ЕК припремила пакет са више од 600 додатних питања.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар