Федерација/БиХ

СДА тражи да Српска „повуче одликовање додијељено Радовану Караџићу“

ПОЗДРАВИЛА ОДЛУКУ КОЈОМ ЈЕ УСТАВНИ СУД БиХ ПРОГЛАСИО 9. ЈАНУАР НЕУСТАВНИМ
  • Главни одбор СДА изразио забринутост  поводом информација да припадници Безбједносно-обавјештајне агенције Хрватске врбују држављане БиХ с циљем „да се у поједине џемате покушају подметнути докази о наводним терористичким активностима и тиме креира лажна слика о постојању наоружане екстремистичке мреже у БиХ да би се лакше остваривали политички циљеви усмјерени против БиХ и Бошњака“
  • Најоштрије осудила покушаје „оживљавања Хрватске заједнице Херцег-Босне“: „То представља континуитет дјеловања с циљем поновног успостављања парадржавне творевине која је произвела удружени злочиначки подухват осуђен од Хашког трибунала. Поручујемо да никада неће успјети никакви покушаји даље територијалне и етничке подјеле БиХ“

ГЛАВНИ одбор СДА у закључцима са данашње сједнице у Сарајеву захтијева „од власти у Републици Српској да повуку одликовање додијељено Радовану Караџићу“ и измјену имена Студентског дома на Палама названог по првом предсједнику Републике Српске, те поздравља одлуку Уставног суда БиХ да прогласи неуставним обиљежавања 9. јануара.

Главни одбор СДА у закључцима својио је данас закључке у којима се наглашава да правоснажна пресуда Радовану Караџићу има „историјски и правни значај“.

Једним од закључака поздравља се одлука Уставног суда БиХ да прогласи неуставним обиљежавање 9. јануара као Дана Републике, те истиче како је „обавеза власти Републике Српске да поштују Устав БиХ, проводе одлуке Уставног суда, те поштују међународне и европску конвенцију“.

СДА захтијева у закључцима да Тужилаштво БиХ доведе до краја истрагу и покрене кривичне поступке против организатора окупљања припадника Равногорског покрета у Вишеграду, те покретање поступка забране оваквих и сличних окупљања, као и забрану дјеловања покрета у БиХ, које, како наводе, „представља сталну пријетњу миру и стабилности“.

Главни одбор СДА осуђује, како истичу, „учестале физичке и вербалне нападе на повратнике у Републику Српску, као и пријетње које им се упућују, те позива надлежне органе да хитно процесуирају и санкционишу починиоце ових напада“.

Иако не наводе конкретне примјере напада и пријетњи, у СДА сматрају да власти у Српској морају да предузму конкретне мјере које ће допринијети сузбијању националне мржње.

Ова странка је изразила „забринутост“ због информација да припадници Безбједносно-обавјештајне агенције Хрватске врбују држављане БиХ с циљем, како у овом закључку Главног одбора образлажу, „да се у поједине џемате покушају подметнути докази о наводним терористичким активностима и тиме креира лажна слика о постојању наоружане екстремистичке мреже у БиХ да би се лакше остваривали политички циљеви усмјерени против БиХ и Бошњака“.

СДА тражи од полицијско-безбједносних агенција у БиХ да о овом питању предузму хитне мјере из своје надлежности, а од правосудних институција да предузму неопходне радње да се случај расвијетлио и одговорни санкционисали, а не да дође до заташкавања овог случаја.

Главни одбор СДА дао је пуну подршку преговарачком тима СДА на челу са предсједником Бакиром Изетбеговићем у имплементацији изборних резултата, као и „политички зрелу и одговорну одлуку Демократске фронте да учествује у преговорима о формирању власти и преузме дио одговорности за процесе који слиједе“.

Поздрављена је Изјаву коју је предсједник СДА Бакир Изетбеговић усагласио са предсједницима СНСД-а и Милорадом Додиком и ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем, као принципе дјеловања парламентарних већина и извршне власти у текућем мандату, а најоштрија осуда упућена је покушајима „оживљавања Хрватске заједнице Херцег-Босне“.

„То представља континуитет дјеловања с циљем поновног успостављања парадржавне творевине која је произвела удружени злочиначки подухват осуђен од Хашког трибунала. Поручујемо да никада неће успјети никакви покушаји даље територијалне и етничке подјеле БиХ“, наводи се у закључку Главног одбора СДА.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар