Федерација/БиХ

Шмит се захвалио Инцку на „законској забрани негирања геноцида“

ЈЕДНОМ ЊЕМАЧКОМ РАДИЈУ РЕКАО ДА НИЈЕ ВЕЛИКИ ВЕЗИР, ДА МОЖЕ БИТИ И ПРИЈАТЕЉ И НЕУГОДАН

Кристијан Шмит и Валентин Инцко (Фото: АП)

  • Дужност од Валентина Инцка преузео у сједишту ОХР, театрално нагласивши да долази као „пријатељ народа БиХ“. Притом се захвалио – иако га Република Српска не признаје за високог представника – и на томе што ће имати прилику да „служи народима БиХ»
  • Објавио да ће имати једнак однос према правима сваког појединца и сваког народа:  «Нећемо се само бавити брањењем граница и одбацивањем идеја о помјерању граница, већ и превазилажењем граница»

ЊЕМАЦ Кристијан Шмит, који себе сматра високим представником у БиХ иако га је `именовала` тек група западних амбасадора, у Сарајеву је преузео `штафету` од Валентина Инцка.

Миљеник Ангеле Меркел у свом првом званичном обраћању се  Инцку и на томе што је законски забранио негирање геноцида.

Нимало не хајући за то што високи представници ни по Дејтонском споразуму ни по својим вишеструко спорним «боннским овлашћењима» немају никаква законодавна овлашћења.

Захвалио се – иако га Република Српска не признаје за високог представника – и на томе што ће имати прилику да „служи народима БиХ».

Чак је театрално нагласио да долази као „пријатељ народа БиХ“.

– Преузимам дужност да помогнем људима који тешко раде да би одржавали породице, онима који желе мирну будућност – поручио је.

Оцијенио је да је позиција високог представника „изузетна позиција“ јер постоји да би постојао мир.

Није лако достићи договор о неким питањима. Зато сам ту, како би у име међународне заједнице спроводио мир и како би помогао, грађанима, конститутивним народима и осталима како би остварили уравнотежени мир – нагласио је Шмит.

Додао је да БиХ мора бити у фокусу међународне заједнице, а као циљ је навео – јачање БиХ као поузданог партнера другим државама.

Кристијан Шмит и Валентин Инцко

Остваривање тог циља неће бити једносмјерна улица. Сви који се желе придружити Европској унији се морају придржавати и гарантовати правила тог савеза. Али, то није лак задатак – нагласио је Шмит.

Према његовим ријечима, напредак друштва је могућ само уз рефлексиван приступ властитој прошлости. Као примјер за то је навео своју земљу, а то је Њемачка. Подсјетио је да је ова држава била подијељена, а да се падом Берлинског зида ујединила „без пуцња“.

Све то не би било могуће без помоћи Сједињених Америчких Држава, Совјетског Савеза, Француске, Велике Британије и других европских држава – додаје он.

Увјерава да ће имати једнак однос према правима сваког појединца и сваког народа.

Нећемо се само бавити брањењем граница и одбацивањем идеја о помјерању граница, већ и превазилажењем граница – закључио је и позвао на заједнички рад за бољи живот.

Примопредаја дужности» обављена је у Канцеларији високог представника (ОХР) у Сарајеву.

Шмит је у петак, 30. јула, дошао у БиХ. Тада је посјетио Мостар, а дан послије је дошао у Сарајево гдје се сусрео са градоначелницом Бењамином Карић) и америчким амбасадором Ериком Нелсоном.

Њемачком радију БР24 Шмит је рекао да „није велики везир“ те да може бити „пријатељски настројен, али и неугодан“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар