Federacija/BiH

Tegeltija: Dozvolićemo svima ulazak u BiH – sa negativnim tesom na koronu

POSTIGAO DOGOVOR SA PREMIJERIMA ENTITETA – RADOVANOM VIŠKOVIĆEM I FADILOM NOVALIĆEM
  • Zoran TEGELTIJA: „Usaglasili smo da će Savjet ministara zajedno sa entitetskim vladama pripremiti program koji će  sadržavati novi institucionalni ciklus i prijedlog za rasterećenje privrede u periodu od septembra 2020. do 2021. godine a isto ćemo učiniti i za pomoć domaćoj privredi“
  • Radovan VIŠKOVIĆ: „Zašto bismo mi kao entiteti kandidovali neke svoje projekte kad imamo zajedničke? Nama je zajednički projekat izgradnja Koridora 5c u cjelosti. Mi to želimo da objedinimo kao projekat i da tako izađemo pred investitore“

ZORAN Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, rekao je danas da je na sastanku sa premijerima entiteta Radovanom Viškovićem i Fadilom Novalićem, dogovoreno da se predloži da granice BiH budu otvorene za sve druge strane države koje sad ne mogu ući u BiH, ali sa negativnim testom na virus korona ne starijim od 48 sati.

„Vlade entiteta će ove odluke potvrditi na svojim sjednicama, a nakon toga će to učiniti i Savjet ministara“, kazao je Tegeltija.

Ističe da su razgovarali kako pomoći privredi, te o „Elektroprenosu“.

„Usaglasili smo da će Savjet ministara zajedno sa entitetskim vladama pripremiti program koji će  sadržavati novi institucionalni ciklus i prijedlog za rasterećenje privrede u periodu od septembra 2020. do 2021. godine a isto ćemo učiniti i za pomoć domaćoj privredi“, kazao je Tegeltija nakon sastanka sa Radovanom Viškovićem i Fadilom Novalićem danas u Sarajevu.

„Kada su u pitanju razgovori sa međunarodnim finansijskim intitucijama zahvalili smo svima onima koji su imali razumijevanja u doba pandemije. Za sada je odluka da otvorimo  pregovore sa MMF-om i očekujemo da Misija MMF-a bude u oktobru u BiH i da će nam nakon toga biti potrebna dva mjeseca da inplementiramo dogovor“, kazao je Tegeltija.

Rekao je da očekuju završetak razgovora sa Evropskom komisijom za makroekonomsku pomoć, s tim što će tražiti da makroekonomska pomoć ne bude za jednu godinu, nego za pet, kao što je i omogućeno svim članicama EU.

Dodao je da je dogovoreno i formiranje radnih grupa koje će pomoći zaštiti domaće proizvodnje.

Novalić JE istakao da mu je drago da su na sastanku sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH dogovorili strategije, a jedna od njih je da će održati budžete po svaku cijenu, da će pokrenuti investicionu potrošnju, i treće, da će donijeti zakone koji će poboljšati poslovno okruženje.

„Držaćemo budžete u ravnoteži i ukoliko bude potrebno intervenisaćemo“, rekao je Novalić.

Tvrdi da su mjere dale rezultat i da stoji činjenica da su u BiH zadržali nivo zaposlenosti i da je mali pad bruto društvenog proizvoda.

Višković je kazao jda se mora živjeti i u vrijeme korone i da se moraju tražiti dobra rješenja.

„Kolega Novalić i ja smo imali tu nesreću ili sreću da smo prošli kroz koronu, a da vam kažem da smo se čuli čak i u vrijeme korone, dok je Novalić ležao u bolnici, a ja u apartmanu, i rješavali probleme. Imamo izuzetnu saradnju, naša resorna ministarstva svaki dan rade i sarađuju i ovo što smo danas došli da razgovaramo, to je da uskladimo mjere i da tako izađemo i pred međunarodne investitore i zemlje koje žele da pomognu BiH. Zašto bismo mi kao entiteti kandidovali neke svoje projekte kad imamo zajedničke. Nama je zajednički projekat izgradnja Koridora 5c u cjelosti. Mi to želimo da objedinimo kao projekat i da tako izađemo pred investitore“, kazao je Višković.

Još je dodao: „U narednim danima ćemo u vladama dogovoriti da izađemo pred međunarodne finansijske institucije i da finansijski potencijal u bankama sačuvamo za privredu, a investicije i budžet finansiramo iz kreditiranja“.

Višković je precizirao da je RS do današnjeg dana izgubila 11.800 radnih mjesta, a da je dobila 10.700.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar