Федерација/БиХ

Тегелтија: Фер је Додикова понуда да помогне вакцинама ФБиХ – не треба то оспоравати

НАГЛАСИО ДА БиХ НИЈЕ ПОГРЕШИЛА У МОДЕЛУ НАБАВКЕ ВАКЦИНА
  • Не видим разлог да се о том приједлогу Додика не разговара када се има у виду да ће врло брзо доћи 100.000 вакцина руског произвођача. Не видим разлог да један дио не оде у Републику Српску, а други у ФБиХ
  • „Према информацијама из система „Ковакс“, око 27.000 Фајзерових вакцина доћи у другој половини фебруара, а да ће око 250.000 доза произвођача АстраЗенека доћи од друге половине фебруара до краја тог мјесеца

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Савјета министара Зоран Тегелтија оцијенио је да је понуда предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика да помогне набавку вакцина против вируса корона и за ФБиХ фер и коректна, с обзиром на то да ће Република Српска добити вакцине прије грађана ФБиХ.

Што се тиче изјаве о Додику, није фер говорити на такав начин, поготово о некоме ко нуди сарадњу и помоћ“, рекао је Тегелтија на конференцији за новинаре у Сарајеву, коментаришући оптужбе СДА да је „Додиков потез лицемјеран, а да се Тегелтија није потрудио да организује набавку вакцина преко нивоа БиХ“.

Он је оцијенио да ништа неће бити урађено у БиХ ако буду вакцинисани грађани из једног ентитета, а не и другог.

Показало се на почетку пандемије да смо имали пуну сарадњу, није било проблема ни да се тестови за Ковид-19 пребацују из једног клиничког центра у други, из једне болнице у другу. Не видим разлог да се о том приједлогу Додика не разговара када се има у виду да ће врло брзо доћи 100.000 вакцина руског произвођача. Не видим разлог да један дио не оде у Републику Српску, а други у ФБиХ“, рекао је Тегелтија.

Он је навео да ће, према информацијама из система „Ковакс“, око 27.000 Фајзерових вакцина доћи у другој половини фебруара, а да ће око 250.000 доза произвођача АстраЗенека доћи од друге половине фебруара до краја тог мјесеца.

БиХ није погријешила начин на који је ријешила да набавља вакцине кроз овај глобални систем, с обзиром на то да су друге земље које су успјеле да ријеше набавку вакцине платиле дупло скупље од тржишне вриједности“, оцијенио је Тегелтија.

Када је ријеч о набавци вакцина из система кинеских произвођача, Министарство здравства ФБиХ тражило је 100.000 вакцина, Министарство здравља Републике Српске 80.000 вакцина и 20.000 Брчко дистрикт, што значи да је захтјев 200.000 вакцина кинеских произвођача.

Понуда Фајзера у директној понуди јесте направљена тако да федерално Министарство здравства потражује 200.000 вакцина, Република Српска 50.000 и Брчко дистрикт 8.000 вакцина.

„Укупно потраживање за све те вакцине су око 650.000, а ‘испреговарано’ је готово 2.200.000 вакцина“, рекао је Тегелтија.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар