Федерација/БиХ

Тегелтија: Шмитов извјештај не описује објективно стање у БиХ а таргетира Србе и Хрвате

УПУТИО ПИСМО АМБАСАДОРИМА СТАЛНИХ ЧЛАНИЦА СБ УН – САД, РУСИЈЕ, КИНЕ, В. БРИТАНИЈЕ И ФРАНЦУСКЕ
  • „Ја као Србин из Републике Српске остаћу у потпуности опредијељен за Дејтонски споразум, што укључује посвећеност суверенитету, територијалном интегритету и уставном поретку БиХ. Тврдње да Република Српска планира де јуре или де факто сецесију од БиХ представљају лажну пропаганду која има за циљ да привуче подршку антидејтонском плану да се БиХ централизује под искључивом влашћу једног народа“
  • У писму нагласио: „Мир и стабилност у БиХ апсолутно нису угрожени. Ни на који начин се не може правити паралела између Украјине и БиХ, било какво стављање БиХ у контекст ситуације у Украјини за Републику Српску апсолутно неприхватљиво и недопустиво“
  • „Поштујемо територијални интегритет Украјине, али сматрамо да једна мала и у многоме зависна земља као што је БиХ треба да задржи неутралан став према кризи“

ОПСТРУКЦИЈЕ бошњачког политичког корпуса и Сталне мисије БиХ при УН уродиле су плодом, те је предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија онемогућен да се обрати на сједници Савјета безбједности УН на којој је било ријечи о ситуацији у БиХ.

Предсједавајући Тегелтија упутио је писмо УН и амбасадорима земаља сталних чланица Савјета безбједности – САД, Кине, Русије, Француске и Велике Британије у којем је истакао да стиче утисак да је спријечен да говори на сједници Савјета безбједности како не би рекао чињенице које су у БиХ познате, а то је да представници амбасада у БиХ достављају својим земљама једностране информације и приказ стања у БиХ.

Он је рекао да је желио да стање у БиХ реално представи и спријечи једнострано информисање чланова Савјета безбједности УН о стању у БиХ.

Тегелтија је подсјетио да је у САД допутовао због раније планиране службене посјете Њујорку и Вашингтону, а на позив неких од институција у оквиру УН и одређених билатералних сусрета.

„Након усвајања и објављивања распореда састанака за мај ове године, одлучио сам се на промјену плана путовања да бих учествовао на сједници Савјета безбједности Уједињених нација у капацитету предсједавајућег Савјета министара, јер сматрам да је изузетно важно да се разговара о ситуацији у БиХ и дијалогом и компромисом покуша унаприједити стање.

Такође сте информисани да сам тражио обраћање на засједању Савјета безбједности како бих пренио свој став и представио своје виђење стања у БиХ, као предсједавајући Савјета министара“, истакао је Тегелтија у писму.

Он је указао да су, након његове најаве и обавјештења о промјени плана, у Сарајеву употријебљени сви могући капацитети како би његово обраћање Савјету безбједности било спријечено од оних који упорно, константно и потпуно неоправдано присвајају институције БиХ и право на представљање БиХ у међународним односима, уз сталне покушаје да се одлуке у институцијама БиХ доносе без неопходног консензуса.

„Оно што је очигледно, то је да неки сматрају да мени, предсједавајућем Савјета министара, не треба дозволити да изнесем ставове и позиције у међународним институцијама и организацијама, можда и због тога јер сам Србин који долази из Републике Српске“, нагласио је предсједавајући Савјета министара.

Тегелтија је у писму јасно изложио своје ставове у вези са ситуацијом у БиХ и указао да је потпуно привржен досљедном поштовању и провођењу Општег оквирног споразума за мир у БиХ и поштовању суверенитета и територијалног интегритета БиХ са њеном дефинисаном унутрашњом структуром и децентрализованим системом власти.

Он је нагласио да је једино дијалог у доброј вјери и међусобном разумијевању, у оквиру Дејтонског споразума, кључ дугорочног успјеха БиХ и једини начин да се обезбиједи стабилност и напредак земље, умјесто њене неуставне централизације.

„Ја као Србин из Републике Српске остаћу у потпуности опредијељен за Дејтонски споразум, што укључује посвећеност суверенитету, територијалном интегритету и уставном поретку БиХ. Тврдње да Република Српска планира де јуре или де факто сецесију од БиХ представљају лажну пропаганду која има за циљ да привуче подршку антидејтонском плану да се БиХ централизује под искључивом влашћу једног народа“, појаснио је Тегелтија.

Он је навео да је потпуно опредијељен за интеграцију БиХ у ЕУ и сматра да је то процес који је апсолутно спроводив у БиХ кроз механизам координације, те да одредбе Дејтонског споразума и Устава нису у супротности са ЕУ интеграцијама, иако то неки желе приказати немогућим и напорно раде на приказивању тог система нефункционалним.

Тегелтија је нагласио да мир и стабилност у БиХ апсолутно нису угрожени и да се ни на који начин не може правити паралела између Украјине и БиХ, те да је било какво стављање у контекст ситуације у Украјини и БиХ за Републику Српску апсолутно неприхватљиво и недопустиво.

„Поштујемо територијални интегритет Украјине и сматрамо да једна мала и у многоме зависна земља као што је БиХ траба задржати неутралан став према овој кризи. БиХ је једна од првих земаља која је пружила помоћ Украјини, у складу са својим тренутним могућностима“, појаснио је Тегелтија.

Предсједавајући Савјета министара подсјетио је у писму да „Извјештај високог представника за имплементацију мировног споразума у БиХ“ подноси њемачки политичар /Кристијан Шмит/ чија улога у БиХ није одобрена одлуком Савјета безбједности, односно релевантном резолуцијом, и чију позицију у БиХ не признају неке од земаља чланица, како је у свом писму од 3. маја навео и генерални секретар УН Антонио Гутереш.

„Поред тога, желим да напоменем да је тзв. ‘Извјештај високог представника за имплементацију мировног споразума у БиХ’ који је припремила канцеларија ОХР у Сарајеву, тенденциозно написан документ под снажним утицајем бошњачког политичког естаблишмента и ни на који начин не описује реално и објективно стање у БиХ и поново таргетира Србе и Хрвате као искључиве кривце за тренутну политичку кризу, те у том свјетлу и видим овако брзу реакцију бошњачких политичара да спријече моје обраћање на сједници“, указао је Тегелтија.

Имајући у виду све наведено, као и чињеницу да је политичка ситуација у БиХ усљед неријешених односа у вези са изборним законом између Бошњака и Хрвата у Федерацији БиХ, као и неприхватање неуставних и незаконитих одлука бившег високог представника за БиХ и штетних и неуставних одлука Уставног суда БиХ од стране Републике Српске, Тегелтија је изразио озбиљну забринутост за будућност своје земље.

Тегелтија је у писму навео и неколико разлога због којих је изразио своју забринутост за будућност БиХ, међу којима је недостатак унутрашњег консензуса, као основе функционисања државе са два ентитета и три конститутивна народа, каква је БиХ.

„Одређене институције БиХ су у потпуности стављене у службу и у функцију испуњавања интереса и политике само једног народа, са очитом тенденцијом да све институције и све функције институција БиХ буду под апсолутном контролом и у ‘власништву’ само једног народа /ЦИК БиХ, Уставни суд БиХ…/, као и пристрасан и селективан приступ неких од међународних партнера у БиХ чији се званични представници неријетко отворено сврставају на једну од страна у БиХ, показујући тиме неразумијевање ситуације, незнање, али и непоштовање БиХ као земље домаћина и партнера, што за резултат има само продубљивање тренутне кризе“, појаснио је Тегелтија.

Он је нагласио да владе појединих земаља доносе погрешне одлуке на бази нетачних и некомплетних информација које долазе из БиХ од представника појединих међународних институција и само једне стране из БиХ, додавши да се, нажалост, ови извјештаји користе да би се осудили појединци у БиХ, пријетило санкцијама и вршио притисак.

„Циљ оваквих извјештаја и одржавање ових састанака требало би да имају за циљ јачање повјерења, боље разумијевање, као и охрабривање дијалога у БиХ да се кроз консензус нађе рјешење које је прихватљиво за све стране“, констатовао је Тегелтија.

Предсједавајући Савјета министара указао је да се не смије дозволити да се било ко у БиХ осјећа угроженим од неког другог, или да било ко у БиХ мисли да су му одређена основна права узурпирана од неког другог, уколико се жели да ова држава успије и настави са развојем у корист свих који у њој живе.

„Дубоко вјерујем и сматрам да је једино дијалог у доброј вјери и међусобном разумијевању, у оквиру Дејтонског споразума, кључ дугорочног успјеха БиХ и једини начин да се обезбиједи стабилност и напредак земље, умјесто неуставне централизације земље и блокирања пројеката од општег интереса за све грађане у БиХ“, констатовао је Тегелтија.

Он је изразио наду да ће ово писмо бити прихваћено у најбољој намјери, како би заједнички допринијели бољем животу свих народа и грађана у БиХ и њиховој будућности.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар