Федерација/БиХ

Тегелтија: Српска неће пристати да јој се одузимају надлежности преко аранжмана са ММФ

САДА НИСУ СПОРНА ЕКОНОМСКА ПИТАЊА И ЗАХТЈЕВИ ВЕЋ - ПОЛИТИКА
  • „Тешко да ће до 8. јануара доћи до сагласности. Вјероватно ће услиједити пауза од 2-3 мјесеца, па ће преговори бити настављени. ММФ тражи озбиљан пренос надлежности на ниво БиХ – од регистра банкарских рачуна свих грађана у БиХ који би се водили у Централној бнаци БиХ до питања неких закона који су дио договора БиХ и ЕУ
  • Надлежности се не могу одузимати од ентитета и преносити на ниво БиХ и надам се да ће ММФ то размумјети. Било је и тежих реформи које смо реализовали, али пренос надлежности никада није прихваћен и тешко да ће и сада бити другачије

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је Срни да не вјерује да ће до 8. јануара наредне године бити постигнута сагласност у вези са Писмом намјере са ММФ-ом, с обзиром на чињеницу да овај аранжман садржи питања која представљају озбиљан пренос надлежности са ентитета на ниво БиХ.

Тегелтија је појасно да нема никаквих примједби када је ријеч о циљевима и политици аранжмана, али неке мјере које су дефинисане у самом Писму намјере не поклапају се циљевима арнажмана, односно има питања која представљају озбиљан пренос надлежности попут регистра банкарских рачуна свих грађана у БиХ који треба да се води у Централној бнаци БиХ до питања неких закона који су дио договора БиХ и ЕУ.

Поставља се логично питање како ће нама неко помоћи у борби против пандемије и њеним посљедицама тако што ћемо правити регистар на још једном мјесту а већ га имамо или питање Закона о електричној енергији и гасу који је усаглашен са Енергетском заједницом ЕУ и тај закон постоји и написан је у Савјету министара? Тако долазимо у ситуацију да ММФ поставља то као услове за нови аранжман и чини ми се да на тај начин свјесно жели да преузме неке послове који су дио договора БиХ и ЕУ“, истакао је Тегелтија.

Он је нагласио да ЕУ поставља одређена законска рјешења БиХ као услов за добијање кандидатског статуса и напредак у цијелом том процесу попут Закона о јавним набавкама, а онда се појављаује ММФ који то представља као претходну мјеру аранжману и упитао зашто се ММФ као финансијска институција уопште дотиче односа БиХ са ЕУ.

Подсјетивши да на сједници Фискалног савјета, која је одржана јуче посредством видео-линка, није постигнута сагласност о Писму намјере, Тегелтија је истакао да има шест тачака које су отворене у овом тренутку и о којима не постоји сагласност прије свега Владе Републике Српске и једна тачка о којој не постоји сагласност између Владе Федерације БиХ и ММФ-а.

Остављен је рок до 8. јануара да се постигне сагласност о аранжману, а моје мишљење је да до тога неће доћи, јер јучерашњи закључни разговор представника ММФ-а гласио је да је аранжман могућ уколико су власти спремне да прихвате оно што је написано у Писму намјере. Сматрам да не постоји спремност власти да прихвати нека од рјешења која су написана у том писму намјере“, рекао је Тегелтија за Срну.

Он је навео да је ММФ на самом почетку пандемије вируса корона реаговао веома добро и брзо је постигнут договор о такозваном инструменту за брзо финансирање, те да БиХ никада није добила тако велики износ средстава, а ријеч је о 333 милиона евра по изузетно повољним условима што је више и боље него што се очекивало да се може добити.

„Моје очекивање је било да ћемо лако постићи сагласност и о овом новом аранжману јер нам је он потребан, али чини ми се да лоше преговарамо, да ли је разлог и сам начин да преговоре водимо посредством видео-линка. Упркос свему, надам се да ће ММФ разумјети да све наше мјере представљају дио онога што су циљеви самог овог програма. Према мом мишљењу, ту има неких ствари које се апсолутно не поклапају и заиста ће требати времена и стрпљења. Услови за преговоре су отежани а мој став додатно потврђује и чињеница да код Централне банке БиХ није постојало довољно стрпљења да се разговара с обзиром на објављено саопштење да гувернер неће потписати Писмо намјере уколико у њему не буде наведено да ће рачуни грађана бити отворени у Централној банци“, нагласио је Тегелтија.

Он је констатовао да су та условљавања немогућа и показују сврставање ММФ-а на страну једне институције у БиХ а против друге.

Предсједавајући Савјета министара је поновио да не вјерује да ће бити постигнута сагласност о Писму намјере до 8. јануара и да ће послије тога доћи до неке паузе од два, три мјесеца, те да ће се у том периоду схватити шта су циљеви овог аранжмана и да ће се сви вратити преговорима како би се заиста дошло до тог аранжмана.

Он је навео да су у досадашњим аранжманима са ММФ-ом увијек биле неке тешке економске реформе, попут повећања или смањења плата, пензија, Закона о раду и слично али да сада први пут нема ништа од тих економских питања, већ се појављују политичка питања која ту никако нису требало да буду.

„Стога у потпуности размијем ставове премијера Радована Вишковића и министар финансија Зоре Видовић које сам и у неким нашим првим разговорима прије два мјесеца упозорио да је ријеч о политичким стварима и да може бити потешкоћа у преговорима са ММФ-ом“, истакао је Тегелтија.

Када је ријеч о Влади ФБиХ, Тегелтија каже да њима све одговара што води некој врсти централизације у БиХ.

Свака Влада ФБиХ прихвата такве ствари и ми смо тога свјесни. Сада када би им рекли да ћемо смањити издвајања са јединственог рачуна за индиректно опорезивање владама Српске и ФБиХ и пренијели на заједничке институције, Влада ФБиХ би то одмах прихватила иако знамо колика су им средства потребна“, рекао је Тегелтија.

Он је нагласио да са друге стране међународна заједница оличена у било којој од ових финансијских институција веома добро зна да је став Републике Српске да се Устав не мијења ни са аранжманом ММФ-а нити било каквим фондом.

Устав се мијења на уставом предвиђен начин и када се и ако се промијени Устав онда можете предлагати законска рјешења и аранжмане у складу с тим, али сада кроз ове аранжмане да мијењате Устав то је за Српску неприхватљиво и тако ће бити док је год ова власт на челу Српске. Надлежности се не могу одузимати од ентитета и преносити на ниво БиХ и надам се да ће ММФ то размумјети. Било је и тежих реформи које смо реализовали, али пренос надлежности никада није прихваћен и тешко да ће и сада бити другачије“, поручио је Тегелтија.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар