Федерација/БиХ

Турковић: Очекујемо веће инволвирање САД у БиХ и то – преко јачих веза са ЕУ

СРЕЛА СЕ СА ХАЈКОМ МАСОМ И НАГЛАСИЛА ДА БиХ ОЧЕКУЈЕ ДА ЈОЈ КОВАКС ИСПОРУЧИ ПЛАЋЕНЕ ВАКЦИНЕ
  • „Поздрављамо одлуку ЕУ да изврши одређену набавку вакцина уз плаћање преко ИПА фондова и да се на тај начин помогне земљама Западног Балкана

БИСЕРА Турковић, министарка иностраних послова БиХ, након састанка са Хајком Масом, колегом из Њемачке, поручила је да очекује веће инволвирање САД у БиХ, и то кроз успостављање јачих веза са ЕУ.

Она је поновила да је БиХ испунила све захтјеве Ковакс механизма за набавку вакцина – али да ниједна још није стигла у БиХ.

„Када је у питању нова америчка вањска политика – очекујемо веће инволвирање у БиХ. Онако како ми то разумијемо, то ће ићи кроз успостављање јачих веза са ЕУ, са Њемачком, Француском, Великом Британијом. Очекујемо да ће БиХ доћи у ранг функционалних земаља“, изјавила је Турковић.

Што се тиче Ковакс механизма – БиХ је испунила све услове, казала је Турковић.

„Очекујемо да Ковакс испуни уговоре које је постигао са БиХ. Платили смо 1.260.000, испунили смо све што се од нас очекивало. Нисмо примили нити једну вакцину“, поручила је Турковић.

Она је казала да разумије да су све земље у проблему, да имају своје приоритете и да су заокупљене властитим проблемима.

„Имамо разумијевање, поздрављамо одлуку ЕУ да изврши одређену набавку вакцина уз плаћање преко ИПА фондова и да се на тај начин помогне земљама Западног Балкана“, рекла је Турковић.

„Нама је сваки дан питање великог броја људских живота. Што прије почне вакцинација, свака вакцина може спасити некога“, рекла је Турковић у Берлину након састанка са Хајком Масом, пренио је Н1.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар