Федерација/БиХ

Турковић писала Г7 и ПИК да Хрвати траже повлашћени положај и права на штету мањина

НАВЕЛА ДА СУ ИЗМЈЕНЕ КОЈЕ ТРАЖИ ХДЗ ПРОТИВ ДЕМОКРАТИЈЕ И СЛОБОДНИХ И ПОШТЕНИХ ИЗБОРА
  • Написала да би предложеним измјенама Изборног закона ХДЗ БиХ имао још више делегата, односно био „презаступљен“ у Дому народа. Напоменула је да за исто лобира и Хрватска. И додала: „Овај приједлог је у појединим европским престоницама добио на снази, усљед лобирања хрватске владе коју чини ХДЗ. Канцеларији високог представника (ОХР) се пријети силом ако не прихвати ове измјене“

МИНИСТАР спољних послова БиХ Бисера Турковић (СДА) упутила је писмо државама Г7 и Савјета за примјену мира (ПИК), у којем је упозорила на „посљедице ако се усвоји приједлог измјена Изборног закона, које су предложиле странке с хрватским предзнаком“.

У писму, које је написано 24. августа, је ХДЗ БиХ назвала „странком крајње деснице која предлаже измјене“, како је навела, „противне демократским вриједностима слободних и поштених избора“.

– Усвајањем ових измјена додатно би се дискриминисали Јевреји, Роми и мањине које у БиХ не би биле представљене на највишем нивоу. Тиме би се у мојој држави зацементирао дискриминаторни систем према мањинама – указала је Турковић, преноси Кликс.

Према њеним ријечима, предложеним измјенама Изборног закона би ХДЗ БиХ имао још више делегата, односно био би „презаступљен“ у Дому народа.

Напоменула је да за ове приједлог лобира и Хрватска.

– Овај приједлог је у појединим европским престоницама добио на снази, усљед лобирања хрватске владе коју чини ХДЗ. Канцеларији високог представника (ОХР) се пријети силом ако не прихвати ове измјене – навела је Турковићева.

Поновила је да би њихово усвајање био ударац за демократске вриједности, за које је истакла да „смо платили високу цијену бранећи независност државе“.

Турковићева је навела и да су „мањине вјековима интегративни дио БиХ“ те да се не може преговарати о искључивању некога по етничким или вјерским основама.

– Осјећам да ми је морална дужност да вас позовем да подигнете свој глас против оних чијим се приједлозима угрожава наша демократија. Ако вам вријеме дозвољава, била би ми част да вам лично укажем на ову важну и деликатну ствар, у вријеме и на мјесту које вама одговара – закључила је Турковићева у писму државама Г7 и ПИК-а.

Чланице Г7 су Сједињене Америчке Државе, Канада, Велика Британија, Француска, Италија, Њемачка и Јапан.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар