Главно Федерација/БиХ

У Дому народа БиХ нема сагласности око „глорификовања ратних злочинаца“

БОШЊАК ДЕНИС БЕЋИРОВИЋ ЖЕЛИО ДА НА ТАПЕТУ БУДУ САМО ПАВЕЛИЋ И МИХАИЛОВИЋ

Фото: ФЕНА

  • Златко МИЛЕТИЋ (ДФ), хрватски делегат:  Гдје је Мустафа еф. Бусулаџић, по којем је једна школа у Кантону Сарајаве добила назив. У Сарајеву 14 школа, објеката и тргова носи имена бошњачких фашиста

ВЕЋИНУ у Дому народа БиХ није добила иницијатива делегата Дениса Бећировића (СДП) којом би све општине и градови у БиХ били позвани да забране директно или индиректно глорифицирање или афирмацију двојице најозлоглашенијих злочинаца и квислинга са подручја бивше Југославије попут Анте Павелића и Драже Михаиловића“.

Бећировић је тврдио да би то било у интересу изградње мира, толеранције, повјерења, међусобног поштивања и афирмације антифашистичких вриједности на којима почива савремена Европа“.

Бећировић је признао да га је понукала одлука скупштине Града Бијељине да подигне споменик Дражи Михаиловићу.

Златко Милетић (ДФ), хрватски делегат, казао је да му смета што у иницијативи нема ни једног Бошњака, те споменуо Мустафу еф. Бусулаџића, по којем је једна школа у Кантону Сарајаве добила назив.

„У Сарајеву 14 школа, објеката и тргова носи имена бошњачких фашиста. Да не набрајам сад имена тих 14 Бошњака који су учествовали у злочинима“, рекао је Милетић.

Марина Пендеш (ХДЗ), хрватски делегат подсјетила је да је Никола Ловриновић, посланика ХДЗ у Представничком дому БиХ,  упутио иницијативу да се прихвати  одлука и да се 23. август обиљежава као дан сјећања на све жртве тоталитарних режима.

„Требамо бити принципијелни, па обухватити и овај рат када се неким генералима који су оптужени за ратне злочине одаје почаст и дају имена улица и тргова. Због тога нећемо подржати ову иницијативу“, рекла је  Пендеш.

Делегати су гласали за формирање међуресорне радне групе за припрему  приједлога измјена и допуна Изборног законодавства.

Испред Дома народа БиХ у групу су именовани Средоје Новић, Бариша Чолак и Муниб Јусуфовић.

      

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар