Федерација/БиХ

Врањеш: Амбасадори и генерални конзули из реда српског народа нису се оглушили о закон, већ о безакоње

САМАРЏИЈА: НАСТАВЉА СЕ СТАРА ПРАКСА ДЈЕЛОВАЊА „ДУБОКЕ ДРЖАВЕ“ У МИП БиХ
  • Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин КОНАКОВИЋ доставио инструкцију свим амбасадама и генералним конзулатима БиХ да 1. марта обиљеже непостојећи „Дан независности БиХ“
  • Амбасадор БиХ у Јапану Синиша БЕРЈАН: Први март за српски народ у Републици Српској није, нити ће икада бити, обиљежаван као државни празник. Данас је за ову амбасаду, као и претходних година, обичан радни дан

Извор: РТРС

У ФЕДЕРАЦИЈИ БиХ 1. март се обиљежава као такозвани дан независности БиХ, док је у Републици Српској данас обичан радни дан.

Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић доставио је инструкцију свим амбасадама и генералним конзулатима БиХ да обиљеже непостојећи „Дан независности БиХ“.

Амбасадори и генерални конзули из реда српског народа истакли су да Конаковић даје неприхватљиво тумачење основаности обиљежавања 1. марта и злоупотребљава функцију министра, поручујући да Срби и Српска никада неће обиљежавати овај датум.

Амбасадор БиХ у Русији Жељко Самарџија рекао је да се наставља стара пракса дјеловања „дубоке државе“ у МИП-у БиХ у вези са обиљежавањем непостојећег празника постдејтонске државне заједнице три народа и два равноправна ентитета, те поручио да 1. март Срби и Република Српска никада неће славити.

Амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш изјавио је да се амбасадори и генерални конзули из реда српског народа нису оглушили о закон, већ о безакоње, јер у БиХ не постоји закон о празницима, а незаконита је инструкција министра иностраних послова БиХ.

Амбасадор БиХ у Јапану Синиша Берјан изјавио је да 1. март, непостојећи дан независности БиХ, евоцира тужна сјећања на почетак грађанског рата у БиХ, да за српски народ у Републици Српској није, нити ће икада бити, обиљежаван као државни празник, поручуујући да је данас за ову амбасаду, као и претходних година, обичан радни дан.

Амбасадор БиХ у Пољској Ковиљка Шпирић изјавила је да су Конаковићеве инструкције о обиљежавању 1. марта као такозваног дана независности непотребне и да то неће допринијети унапређењу односа унутар ДКП мреже.

Генерални конзул БиХ у Минхену Вера Сајић изјавила је да је данас у овом конзулату радни дан, односно није празник јер БиХ нема закон о празницима.

У Федерацији БиХ 1. март се обиљежава као такозвани дан независности БиХ, јер је тада одржан нелегални референдум о независности и отцјепљењу БиХ од СФРЈ.

Овај трагични датум када је 1992. године на сарајевској Башчаршији убијен српски сват, Република Српске не обиљежава, већ 21. новембар – дан када је у америчкој ваздухополовној бази Рајт Петерсон код Дејтона парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ који је обиљежио крај грађанског рата у БиХ.

 

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар