Федерација/БиХ

Врх СДА тврди да су Бошњаци у борби против фашизма дали више живота од Срба

„БиХ У ДРУГОМ СВ. РАТУ БИЛА ОКУПИРАНА АЛИ ТО НИЈЕ ПРЕКИНУЛО ЊЕНО ХИЉАДУГОДИШЊЕ ПОСТОЈАЊЕ“
  • Предсједништво СДА оптужило НСРС да „закључцима“ фалсификује „хисторијске чињенице о континуитету постојања Босне и Херцеговине и о улози и жртвама Бошњака у борби против фашизма“
  • Оцијенило да ће излазак Савеза за бољу будућност (СББ) из коалиције на државном нивоу „додатно усложнити политичке односе и привремено ослабити позиције пробосанског политичког блока“

 

ПРЕДСЈЕДНИШТВО Странке демократске акције (СДА) позвало је надлежне правосудне институције да што прије окончају истрагу о спорној набавци респиратора, у складу са законом и без политичких и медијских утицаја, како би се утврдила пуна истина и санкционисало свако кршење закона за које се утврди да се десило.

Сједница је трајала шест сати, а усвојено је укупно 14 закључака. Ево најважнијих:       

* Предсједништво СДА сматра да је полицијско и тужилачко задржавање премијера Федерације БиХ политички мотивиран чин, са циљем слабљења бошњачког политичког фактора у Влади Федерације БиХ. Стога је разумљиво растуће незадовољство грађана радом Тужилаштва БиХ и ВСТВ-а, чија руководства предвођена Горданом Тадић и Миланом Тегелтијом изгубила кредибилитет и повјерење јавности.

* Предсједништво СДА позива на темељиту реформу правосудног система у БиХ, којом ће се обезбиједити потпуна неовисност правосуђа, стриктна примјена закона, процесуирање свих кривичних ђела у сваком дијелу БиХ, а не само на подручјима на којима Бошњаци чине већину. Не смије бити привилегованих и недодирљивих, нити се правосудне институције смију користити за политичке обрачуне путем монтираних процеса, као ни за покушај ревидирања хисторије кроз монтиране процесе високим официрима Армије РБиХ.

* Излазак Савеза за бољу будућност (СББ) из коалиције на државном нивоу додатно ће усложнити политичке односе и привремено ослабити позиције пробосанског политичког блока.

* Поздрављамо одлуку Вијећа министара о расподјели средстава ММФ, која је захваљујући чврстом и истрајном ставу министара пробосанског блока, унаточ снажним притисцима, донесена у складу са Уставом и законом.

* Позивамо Вијеће министара и предсједавајућег Зорана Тегелтију да неодложно осигура финансијска средства за провођење локалних избора.

* Подржавамо напредак у договору којим би се омогућило одржавање избора у Мостару, као и појачан ангажман међународне заједнице у циљу постизања договора у вези Статута Града Мостара и измјена Изборног закона у вези са изборима у Мостару.

* Одбацујемо покушај дијела посланика у НСРС да „закључцима“ фалсифицирају хисторијске чињенице о континуитету постојања Босне и Херцеговине и о улози и жртвама Бошњака у борби против фашизма. Иако је БиХ током Другог свјетског рата била окупирана од стране фашистичких режима то није прекинуло њено хиљадугодишње постојање. У борби против фашизма страдало је преко 8% бошњачке популације што је највећи проценат страдања једног народа у региону. Ту жртву нимало не умањује чињеница да су страдали безимени или под именима која су им наметнули разни режими.

* Поздрављамо одлуку политичких представника бошњачке повратничке заједнице у Сребреници да подрже заједничког кандидата за начелника. Позивамо све грађане и патриотске снаге да подрже напоре кампање чији је циљ да Сребреница поново добије начелника за којег геноцид није споран и који ће поштовати жртве без обзира на народ коме припадају.

1 коментар

Кликни овде да поставиш коментар