Федерација/БиХ

Западни амбасадори у Сарајеву бране од Скупштине РС антидејтонско насиље високих представника

ЗАЈЕДНИЧКОМ ИЗЈАВОМ ПРОТИВ КОЈЕ ЈЕ ГЛАСАЛА РУСИЈА ОДБАЦИЛИ ЗАКЉУЧКЕ НС РС
  • Тврде да се закључци Народне скупштине Републике Српске, усвојени на њеној посебној сједници одржаној 11. новембра,заснивају на погрешном тумачењу Дејтонског мировног споразума
  • Све што је Скупштина РС назвала наметањима и противдејтонским ударима високих представника на Устав БиХ и дејтонске надлежности Републике Српске – амбасадори западних земаља у саставу Управог осбора ПИЦ –назвали су „суштинским реформама“. Без нуђења за то било каквог доказа
  • Западни амбасадори из Управног одбора Савјета за спровођење мира у потпуности су подржали институције на државном нивоу које су потребне за успјешно функционирање оба ентитета и позвали органе РС да се „суздрже од подривања тих институција“

АМБАСАДОРИ земаља чланица Управног одбора Савјета за спровођење мира (ПИЦ) одбацили су закључке Народне скупштине РС, од 11. новембра ове године, јер се заснивају на, како кажу, погрешном тумачењу Дејтонског мировног споразума.

Са њиховом изјавом се – као и више пута до сада – није сложила Руска Федерација.

У тој изјави се наводи да је „БиХ је призната као суверена држава 1992. године, те је потписивањем Дејтонског мировног споразума трансформисана у државу која се састоји од два ентитета. И тврди да су закључци Народне скупштине Републике Српске  у супротности са тим чињеницама.

Све што је Скупштина РС назвала наметањима и противдејтонским ударима високих представника на Устав БиХ и дејтонске надлежности Републике Српске – амбасадори западних земаља у саставу Управог осбора ПИЦ –назвали су „суштинским реформама“. Без нуђења за то било каквог доказа.

У текст своје изјаве, упркос томе што за то немају сагласност и подршку Русије, унијели су:

„Интересима РС се служи не путем поништавања суштинских реформи, него путем спровођења реформи окренутих будућности којима се подржава и јача сигурност, стабилност и просперитет БиХ и смањује њено ослањање на међународну супервизију“.

Као што се види, они себе и без сагласности Русије проглашавају за „међународну супервизију“ и у истом духу настављају: „БиХ ужива суверенитет, а Устав БиХ не оставља простор за ‘суверенитет’ ентитета, који правно постоје само на основу Устава БиХ. То је у више наврата потврдио Уставни суд БиХ“.

Посебно су нагласили: „РС нема право на отцјепљење, дјелује у складу са Дејтонским мировним споразумом, који признаје територијални интегритет, политичку независност и суверенитет БиХ. Уставни суд БиХ је својим одлукама успоставио свеобухватну судску праксу о БиХ, њеним надлежностима и статусу конститутивних народа“.

За Уставни суд БиХ, у којем су стране судије заједно са бошњачким помагале у наметањима високим представницима, се у изјави још додаје:

„Одлуке Уставног суда БиХ су коначне и обавезујуће и Народна скупштина РС није у позицији да бира које одлуке ће спроводити, а које неће. Присуство страних судија у Уставном суду је утврђено Уставом БиХ и надлежност за одлучивање о њиховом присуству припада Парламентарној скупштини БиХ.

У изјави амбасадора се такође наводи да „РС на основу Дејтонског мировног споразума има обавезу да дјелује у складу с одлукама институција БиХ и да пружа сву неопходну помоћ властима БиХ како би им се омогућило да поштују међународне обавезе БиХ“.

Западни амбасадори из Управног одбора Савјета за спровођење мира у потпуности су подржали институције на државном нивоу које су потребне за успјешно функционирање оба ентитета и позвали органе РС да се „суздрже од подривања тих институција“.

Навели су и да у потпуности подржавају високог представника и његов мандат те изражавају похвале за напоре високог представника у имплементацији Дејтонског мировног споразума.

Додали су и да пружају подршку свим агенцијама које су укључене у имплементацију мировног споразума.

На крају су и запријетили: „Међународна заједница задржава неопходне инструменте у сврху очувања спровођења Дејтонског мировног споразума“.

Такође уз противљење Руске Федерације. А они без сагласности Москве не могу изигравати „међународну заједницу“

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар