Federacija/BiH

Zapadni ambasadori u Sarajevu brane od Skupštine RS antidejtonsko nasilje visokih predstavnika

ZAJEDNIČKOM IZJAVOM PROTIV KOJE JE GLASALA RUSIJA ODBACILI ZAKLJUČKE NS RS
  • Tvrde da se zaključci Narodne skupštine Republike Srpske, usvojeni na njenoj posebnoj sjednici održanoj 11. novembra,zasnivaju na pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma
  • Sve što je Skupština RS nazvala nametanjima i protivdejtonskim udarima visokih predstavnika na Ustav BiH i dejtonske nadležnosti Republike Srpske – ambasadori zapadnih zemalja u sastavu Upravog osbora PIC –nazvali su „suštinskim reformama“. Bez nuđenja za to bilo kakvog dokaza
  • Zapadni ambasadori iz Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira u potpunosti su podržali institucije na državnom nivou koje su potrebne za uspješno funkcioniranje oba entiteta i pozvali organe RS da se „suzdrže od podrivanja tih institucija“

AMBASADORI zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIC) odbacili su zaključke Narodne skupštine RS, od 11. novembra ove godine, jer se zasnivaju na, kako kažu, pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Sa njihovom izjavom se – kao i više puta do sada – nije složila Ruska Federacija.

U toj izjavi se navodi da je „BiH je priznata kao suverena država 1992. godine, te je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma transformisana u državu koja se sastoji od dva entiteta. I tvrdi da su zaključci Narodne skupštine Republike Srpske  u suprotnosti sa tim činjenicama.

Sve što je Skupština RS nazvala nametanjima i protivdejtonskim udarima visokih predstavnika na Ustav BiH i dejtonske nadležnosti Republike Srpske – ambasadori zapadnih zemalja u sastavu Upravog osbora PIC –nazvali su „suštinskim reformama“. Bez nuđenja za to bilo kakvog dokaza.

U tekst svoje izjave, uprkos tome što za to nemaju saglasnost i podršku Rusije, unijeli su:

„Interesima RS se služi ne putem poništavanja suštinskih reformi, nego putem sprovođenja reformi okrenutih budućnosti kojima se podržava i jača sigurnost, stabilnost i prosperitet BiH i smanjuje njeno oslanjanje na međunarodnu superviziju“.

Kao što se vidi, oni sebe i bez saglasnosti Rusije proglašavaju za „međunarodnu superviziju“ i u istom duhu nastavljaju: „BiH uživa suverenitet, a Ustav BiH ne ostavlja prostor za ‘suverenitet’ entiteta, koji pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. To je u više navrata potvrdio Ustavni sud BiH“.

Posebno su naglasili: „RS nema pravo na otcjepljenje, djeluje u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, koji priznaje teritorijalni integritet, političku nezavisnost i suverenitet BiH. Ustavni sud BiH je svojim odlukama uspostavio sveobuhvatnu sudsku praksu o BiH, njenim nadležnostima i statusu konstitutivnih naroda“.

Za Ustavni sud BiH, u kojem su strane sudije zajedno sa bošnjačkim pomagale u nametanjima visokim predstavnicima, se u izjavi još dodaje:

„Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i Narodna skupština RS nije u poziciji da bira koje odluke će sprovoditi, a koje neće. Prisustvo stranih sudija u Ustavnom sudu je utvrđeno Ustavom BiH i nadležnost za odlučivanje o njihovom prisustvu pripada Parlamentarnoj skupštini BiH.

U izjavi ambasadora se takođe navodi da „RS na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma ima obavezu da djeluje u skladu s odlukama institucija BiH i da pruža svu neophodnu pomoć vlastima BiH kako bi im se omogućilo da poštuju međunarodne obaveze BiH“.

Zapadni ambasadori iz Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira u potpunosti su podržali institucije na državnom nivou koje su potrebne za uspješno funkcioniranje oba entiteta i pozvali organe RS da se „suzdrže od podrivanja tih institucija“.

Naveli su i da u potpunosti podržavaju visokog predstavnika i njegov mandat te izražavaju pohvale za napore visokog predstavnika u implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodali su i da pružaju podršku svim agencijama koje su uključene u implementaciju mirovnog sporazuma.

Na kraju su i zaprijetili: „Međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente u svrhu očuvanja sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma“.

Takođe uz protivljenje Ruske Federacije. A oni bez saglasnosti Moskve ne mogu izigravati „međunarodnu zajednicu“

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar