Foto

Humanitarni broj 1411 u akciji „S ljubavlju hrabrim srcima“ pozvan više od 85.000 puta

USPJEŠNO OSMO DONATORSKO VEČE U BANJALUCI POD POKROVITELJSTVOM MILORADA DODIKA
  • Vlada Srbije Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu donirala 250.000 evra
  • Milorad DODIK: U Fond je uplaćeno 1.300.000 KM. Bez obzira koliko svijet bio brz, to nas ne sprječava da pokažemo svoje humano lice
  • Na Humanitarnom koncertu u Sportskoj dvorani „Borik“ nastupili su domaći i regionalni muzički izvođači, među kojima su bili grupa „One tri“, zatim Vanja Mišić, Tropiko bend, Saša Kovačević, Željko Joksimović, Željko Samardžić, Miroslav Ilić, Dejan Petrović i „Big bend“

GRAĐANI Republike Srpske pozvali su večeras humanitarni broj 1411 više od 85.000 puta tokom osme donatorske večeri „S ljubavlju hrabrim srcima“, koja je održana u Banjaluci, a čiji prihod je namijenjen Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

Humanitarni broj bio je aktivan do ponoći, a humanitarna akcija je održana pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Obraćajući se prisutnima na donatorskoj večeri, on je rekao da je do sada u Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja stanja i povreda djece u inostranstvu uplaćeno 1.300.000 KM.

– Osmi put organizujemo ovo veče. Uspjeli smo da i ove večeri pomognemo roditeljima i djeci. Bez obzira koliko svijet bio brz, ne sprječava nas da pokažemo svoje humano lice. Roditelji nisu ostavljeni sami i to im je bilo potrebno u ovoj teškoj borbi. Potrebno da se okupimo, ali i da zakonski uredimo ovu oblast. Iza nas su ostali ne samo oprema koju smo nabavili, već i Roditeljska kuća, a sada smo formirali i Fond – istakao je Dodik.

Predsjednik RS za Fond će da uplati 400.000 KM.

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da je prva njena asocijacija, kada je pozvana na ovo donatorsko veče, bila slika koridora 1992. godine kada je zbog njegove blokade 12 beba u Banjaluci umrlo zbog nemogućnosti dopremanja kiseonika.

Ovakve večeri, istakla je Brnabićeva, organizujemo s ciljem da se takve tragedije više nikada ne dogode.

Premijerka Srbije navela je i primjer donacije Vlade Srbije od 33 inkubatora za prevremeno rođenu djecu.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić naglasila je da je Vlada Srpske sistemski riješila veliki problem nedavno usvojenim zakonom.

– Dolazak premijerke Srbije i njenih ministara na ovo donatorsko veče dovoljno govori o dobrim specijalnim i paralelnim vezama Srbije i Srpske. Njihova pomoć je uvijek stizala u pravom trenutku – rekla je Golićeva.

Reprezentativka Srbije u odbojci Tijana Bošković izjavila je da je cilj svih koji učestvuju u akciji „S ljubavlju hrabrim srcima“ da pomognu malim herojima.

Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Srbije Zoran Đorđević je istakao da je akcija za svaku pohvalu.

– Ovo je odlična stvar za Republiku Srpsku, da građani znaju kako se prikupljaju sredstva. Bitno je da pomoć bude u pravo vrijeme. Nadam se da će biti još veća pomoć od strane Srbije – izjavio je Đorđević.

Predsjednik SDS Vukota Govedarica rekao je da je vrlo važno da se svi u Republici Srpskoj zajedno uključe u akcije koje imaju humanitarni karakter.

– Prije svega bi trebalo da budemo ono što zaista jesmo, a to je biće koje ima razum i osjećanja – rekao je Govedarica, koji je u kol-centu odgovarao na pozive građana na humanitarni broj 1411, u okviru donatorske večeri „S ljubavlju hrabrim srcima“.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je, povodom donatorske večeri, da ga raduje činjenica da se sistemski želi i pokušava riješiti problem koji je, nažalost, prisutan u društvu.

– Bolje bi bilo da nemamo potrebe za tim, ali realnost govori da to zaista treba – rekao je Čubrilović.

Premijerka Srpske Željka Cvijanović istakla je da ova akcija ima svoj cilj i da znaju zašto je organizuju.

– Zadovoljna sam činjenicom da ovakve večeri probude solidarnost kod naših građana. Jedna od važnih dimenzija je da budemo zajedno i da zajedno doprinesemo nečemu što se zove zdravlje. A kada to radite u korist i interes djece, onda je to posebno važno – navela je ona.

Dodaje da je Srpska kao društvo stasala da razumije koliko je važno da njegujemo solidarnost ali i, paralelno s tim, da donosi dobra zakonska rešenja.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić smatra da je humanitarna akcija „S ljubavlju hrabrim srcima“ jedna od najboljih akcija koja se realizuje u Republici Srpskoj, jer nikada nije dovoljno pomagati.

Humanitarni koncert održan je u Sportskoj dvorani „Borik“

Na koncertu su nastupili domaći i regionalni muzički izvođači, među kojima su bili grupa „One tri“, zatim Vanja Mišić, Tropiko bend, Saša Kovačević, Željko Joksimović, Željko Samardžić, Miroslav Ilić, Dejan Petrović i „Big bend“.

Vlada Srbije donirala 250.000 evra Fondu solidarnosti RS za lečenje djece.

Vlada Republike Srpske dala je 50.000 KM.

(RTRS, Srna)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar