Главно Свијет

Абазовић: У Србији превише негативног поводом резолуције о Сребреници и темељног уговора са СПЦ

ПОТПРЕДСЈЕДНИК ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ: БЕОГРАД НАМ ЈЕ МОРАО ИЗРУЧИТИ МАРОВИЋА
  • Поводом изјаве министра полиције Александра Вулина о стварању `српског света`, рекао:Не треба нам српски свијет већ европски свијет. Бојим се да таквим изјавама дајемо превише значаја, иако оне заиста дјелују опасно

ПОТПРЕДСЈЕДНИК Владе Црне Горе Дритан Абазовић рекао је да је очекивао да ће се односи Београда и Подгорице поправити након што је Србија помогла са вакцинама Црној Гори, али да се то није десило јер су неки политички догађаји у Црној Гори изазвали много већу пажњу у Србији из, како тврди, неоправданих разлога.

Прецизирао је да се поводом смјене црногорског министра правде Владимира Лепосавића, усвајања Резолуције о Сребреници и Темељног уговора са СПЦ, како је рекао у интервјуу за Нова.рс, беспотребно створила негативна енергија.

Коментаришући изјаву министра полиције Александра Вулина о стварању `српског свијета`, Абазовић је изнио став да „нам не треба српски свијет већ европски свијет.

– Ја сам више пута критиковао такве врсте изјава. Бојим се да им дајемо превише значаја, иако оне заиста дјелују опасно. Кад дамо нечем неозбиљном велики значај, то онда заиста добија обрисе много веће него што би требало –  навео је Абазовић.

Поновио је да је неизручивање бившег предсједника Државне заједнице Србије и Црне Горе, Светозара Маровића, Црној Гори лоша порука која „нема упориште у логици“.

– У међувремену се десила једна ствар, а то је да њему истиче тај рок у ком је могао да одговара. Сад све добија једну нову димензију. Можда је због тога требало и да остане тамо. У сваком случају, ја и даље стојим на становишту да би било јако добро за правду и борбу против организованог криминала да се Светозар Маровић изручи Црној Гори – “, рекао је Абазовић.

На питање када ће доћи у званичну посјету Србији, каже да „не можемо да дођемо непозвани“.

– У суштини, због ситуације са ковидом мислим да су те активности биле мало ограничене. Био сам недавно у посјети БиХ и Албанији и надам се да ћу ускоро доћи и у званичну посету Србији. То ћу учинити са великим задовољством. Колеге из Србије су свакако више него добродошле у Црну Гору – навео је Абазовић.

Када је ријеч о ситуацији на политичкој сцени Црне Горе Абазовић је рекао да су његови односи са другим припадницима владајуће коалиције веома добри, али је додао да није сигуран да су њихови међусобни односи добри.

Абазовић истиче да подржава Здравка Кривокапића као премијера, као што је чинио од почетка.

Наводи да би, ако би се изашло из концепта експертске владе, споразум потписан послије избора морао да буде ревидиран.

– Ако бисмо отишли у ревидирање споразума, онда можемо да одемо предалеко. Ја одбијам реконструкцију по систему шведског стола – да дође било ко и да узме ствари које жели. То не може тако. Реконструкција носи одређене политичке ризике – упозорио је Абазовић.

Сматра да је сукоб између Демократског фронта с једне стране и Демократа и премијера Здравка Кривокапића, с друге стране „веома неозбиљан“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар